Balıkesir'de kuryelik yapan Ata Emre Akman'ın, sipariş teslimi sırasında tanımadığı E.Ö. tarafından öldürülmesine ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı. E.Ö.'nün sadistçe duygularla hareket ederek Akman'ı sebepsiz yere öldürdüğü, bu nedenle en üst sınırdan 24 yıl hapis cezası verildiği ifade edildi.
Balıkesir’de bir üniversite öğrencisinin kuryelik yaparken öldürülmesiyle ilgili davada mahkeme, sanık E.Ö.’nün “sadistçe duygularla” hareket ettiği gerekçesiyle 24 yıl hapis cezası verdi. Gerekçeli kararda, cinayetin “canavarca hisle” işlendiği vurgulandı.
Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi olan 20 yaşındaki Ata Emre Akman, kuryelik yaparak geçimini sağlıyordu. Genç öğrenci, E.Ö. tarafından bıçaklanarak hayatını kaybetti. Olay, Balıkesir'de büyük yankı uyandırmış ve cinayetin işleniş şekli kamuoyunda tepki çekmişti.
GEREKÇELİ KARARDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan 35 sayfalık gerekçeli kararda, sanık E.Ö.’nün,Ata Emre Akman’la olaydan önce herhangi bir husumeti olmadığı belirtildi. E.Ö.’nün, Akman’la ilk kez karşılaştığı ve kısa bir konuşmanın ardından elindeki bıçakla Akman’a saldırdığı kaydedildi. Kararda, E.Ö.’nün, "her türlü insani duygu, düşünce ve değerden arınmış şekilde" hareket ettiği ve "sadist duygularının tezahürü" ile Akman’ı öldürdüğü ifade edildi. Eylemin, Türk Ceza Kanunu’ndaki "canavarca hisle öldürme" tanımına uyduğu belirtildi.
CİNAYET OLAYINDA BABA HUKUKEN SORUMLU DEĞİL
Davada, E.Ö.'nün babası Orhan Ö. de azmettirici suçlamasıyla yargılandı. Ancak Yargıtay kararları dikkate alınarak, azmettirme suçuna dair somut bir delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi. Mahkeme, Orhan Ö.’nün cinayet olayında hukuki bir sorumluluğunun olmadığına hükmetti.
İNFAZ KANUNU'NUN YETERSİZLİĞİ VURGULANDI
Gerekçeli kararda, cinayet gibi hayata karşı işlenen suçlarda mevcut infaz kanununun yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Kararda, “En azından hayata karşı işlenen suçlar yönünden ceza infaz yasası ile Türk Ceza Kanunu'nda yeniden bir değerlendirme yapılmasında fayda olduğu değerlendirilmektedir" ifadesi kullanıldı. Suçluların, mevcut infaz yasası nedeniyle "cezasızlık algısı" içinde oldukları ve bunun toplumun huzurunu olumsuz etkilediği vurgulandı.
KARAR TBMM ADALET KOMİSYONU'NA GÖNDERİLECEK
Mahkeme, gerekçeli kararda hakimlerin kanun doğrultusunda karar verdiğini ve adaletin verilen kararlar ve infaz süreciyle tesis edildiğini belirtti. Adalete olan inancın tam olarak sağlanması durumunda kimsenin “sosyal medyada adalet aramayacağı” ifade edildi. Mahkeme, adalet duygusunun tatmin edilmesi için ceza infazında yaşanan aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğini belirterek, kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'na gönderilmesine karar verdi.