Türkiye'nin dört bir yanında farklı lezzetler bulunurken bu tadı yalnızca Bergamalılar biliyor. Yalnızca İzmir'in Bergama ilçesinde yapılan bu tatlının lezzeti önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Ramazan ayında sofralarda bu lezzete yer vermek isteyen ise kilosuna 160 TL ödüyor. İşte İzmir'in asırlık lezzeti…
Türkiye'nin birçok farklı tatlı türü bulunurken bu lezzeti yalnızca İzmir'in Bergama ilçesinde yaşayanlar biliyor. Ramazan ayına özel çıkarılan bu tatlı Zülbiye adıyla bilinse de Türkiye'de ramazan helvası olarak anılıyor. İşte İzmir'in asırlık lezzeti…
YALNIZCA BERGAMALILAR BİLİYOR
Asırlardır Türkiye'de yapılmasına rağmen birçok kişinin adından haberdar olmadığı bu lezzet tadına bakanları mest ediyor. İzmir'in Bergama ilçesinde üretilen bu tatlının asıl adı Zülbiye olsa da Bergama'da Ramazan Helvası olarak biliniyor.
Bergamalıların almak için önünde uzun uzun kuyruklar bekleten bu tatlı Suriye'den Türkiye'ye misafir oluyor. Demeli ailesinin büyük dedesi Suriye Şam'da askerlik yaparken bu tatlıyı öğreniyor askerden sonra ben de yaparım deyip Bergama'da kolları sıvıyor. Ramazan ayına özel çıkarılan bu tatlının tadına bakmak isteyen ise kilosuna 160 TL ödüyor.
1800'lü yıllarda Mustafa Demeli tarafından Türkiye'ye getirilen bu lezzet, günümüzde bir gelenek olarak sürdürülüyor. Zülbiye tatlısının yapımına sahur vaktinde başladıklarını anlatan Demeli, şöyle konuştu:
"Nişasta, un ve maya ile geceden hazırlanan hamur, sabaha kadar kabarması için kazanda bekletiliyor. Halka şeklinde biçim verilen hamurlar, sabahın erken saatlerinde de kızgın yağda kızartılıyor. Kızartma işlemi biten bu halkalar demir bir çubuğa geçirildikten hemen sonra 'havacıva' adı verilen bitkisel boyanın içine atılıyor. Kırmızı bir renge kavuşan tatlı daha sonra şerbet kazanına atılarak satışa sunuluyor."