Arsa alıp ev yapmak isteyenler dikkat! Hayaliniz kabus olmasın: Uzmanlar o kişileri uyardı

Arsa alıp ev yapmak isteyenler dikkat! Hayaliniz kabus olmasın: Uzmanlar o kişileri uyardı

Kendi evimi kendim yaparım diyerek arsa alanlara uzmanından uyarı geldi. Hayaliniz sakın kabusa dönüşmesin. Gözünü dört açmanın başına gelmeyen kalmıyor. İşte tüm detaylar…

Kovit-19 ve depremlerin ardından arsa ve tarlaları talep artarken satışlarda rekor kırıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde toplam gayrimenkul satış adedi 2 milyon 949 bine kadar ulaştı. Bu rakamın 1 milyon 723 bini arsa, tarla ve iş yeri ve diğer taşınmazlardan oluşuyor. Konut dışı gayrimenkul satışlarının %90'lık bir kısmını arsa ve tarlalar oluşturmaktadır. Şimdiye kadar görülen en yüksek rakamlar kayda geçerken konut dışı gayrimenkullerin toplam satışı içerisindeki payı %58,44 ile en yüksek rakama ulaştı.

ALIM SATIMLARA DİKKAT!

Artan arsa ve tarla satışlarına karşı önemli açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, birkaç yıldır konut fiyatlarındaki artışlarını vatandaşları arsa ve araziye yönlendirdiğini söyledi. Yüksek meblağlar konuşulurken kötü niyetli vatandaşların da bu fırsatı değerlendirmek için en küçük detayı bile gözden kaçırmadığını söyleyen Özcan, konut dışı yatırımların daha yüksek pay aldığını dile getirdi. Özcan, "Görece daha makul bütçelerle alınabilen araziler ve hızlı değer artışı eğilimine sahip arsalar yatırımcıların gözdesi haline geldi" dedi.

2020'de en çok arsa satışı yapılan ilk 10 şehir! – Zingat Blog ???? Emlak Haberleri, Güncel Gayrimenkul Bilgileri

PARALAR BOŞA GİDİYOR

Kırsal bölgelerde bulunan tarlalara ilgili her geçen gün daha da artması dolandırıcıların da dikkatinde yer alıyor. Bazı yatırımcıların satın alacak araziyi görmeden ya da yerinde ve resmi kurumlardan incelemeden sadece fiyatın cazip olduğu algısıyla satın aldığı görülüyor. Bu durumun parasal kayıpları da beraberinde getirdiğini ifade eden Özcan, gerçekte öyle bir yerin olmaması ya da satış yapmak isteyenlere verilen kaporaların buharlaştığını vurguladı.

Dolandırıcılar özellikle satın alınan araziye imarın geleceği sözlerini sık sık dile getirirken popüler konaklama üniteleri olan mobil evlerin koyulabileceği de söyleniyor. Ürün hasadı ile 3-5 yıldır yatırımın geri alınabileceği gibi satış argümanları sık sık dile getirilirken vatandaşlar durumun böyle olmaması durumunda tüm vaatlerin boşa çıktığını fark ediyor.

BİLGİLER TEYİT EDİLMELİ

Yatırımını arsa ya da tarla üzerine yapmak isteyen vatandaşları uyaran İsmail Özcan, "Yatırımcılarımız almayı düşündüğü araziyi dikkatlice incelemeli; mimar, inşaat mühendisi, gayrimenkul danışmanı veya şehir plancısı gibi ilgili meslek mensuplarından ve resmi kurumlardan bilgileri doğrulatmalı; satıcıdan tapu kayıt örneğini ya da takyidat belgesini istemelidir" sözlerini dile getirdi.

Arsa Alım Satım - REMA GRUP

Arsanın ne kadarına hangi bina türünün yapılabileceği ile ilgili detayları paylaşan Özcan, arsa emsalinin ve çekme masraflarının öğrenilmesi gerektiğini ifade etti. Özcan bölgede imar planlaması olup olmaması ile birlikte kamuya bırakılması gereken parsel leri ile ilgili gerekli terklerin yapılıp yapılmadığının da kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

ŞERH DETAYINI GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Arsa üzerinde herhangi bir kamu kuruluşu şerhinin olup olmadığının da araştırılması gerektiğini ifade eden Özcan, arazinin çeşitli koruma alanı içinde bulup bulunmamasının da önemli bir detay olduğunu söyledi.

Arsanın kadastrol yola cephesinin bulunup bulunmadığını öğrenilmesi gerektiğine değinen uzman isim, kadastrol yola cephesi olmayan araziler için diğer parsellerden geçiş hakkı talep edilmesi gerektiğini de söyledi. Özcan, arazi üzerinde devletin ve ilgili belediyelerin öngördüğü bir proje çalışması olup olmadığının da teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarla satışları arsa satışlarını geride bıraktı – Zingat Blog ???? Emlak Haberleri, Güncel Gayrimenkul Bilgileri

HER ARAZİYE EV YAPILIR MI?

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, şehirden uzaklaşmak isteyen vatandaşların kırsala yöneldiğini işaret ederek emlak sitelerinde dahi "üzerine konteyner koymaya uygun, villa yapmaya uygun, yazlık yapmaya uygun" ibareleri ile ilanlar olduğunu ifade etti.

Arazilerin ileride ev yapmaya uygun söylemleri ile satıldığını ifade eden Yüksel, yoğun talep nedeniyle tarım alanlarının bile satılmaya başladığını aktardı. Tarım alanlarının ve zeytinliklerin imara açılamayacağını, tarlaların parsellenmesinin veya bölünmesinin sıkı kurallara bağlı olduğunu ifade eden Yüksel, arazinin bölünebilir olmasının yapı yapılabileceği anlamına gelmediğinin de altını çizdi. Satış yapan kişilerin malik olup olmadığını tapu dairelerinden öğrenebileceğini ifade eden Yüksel, gayrimenkul üzerinde ipotek veya başka bir sınırlama olup olmadığına da bakılması gerektiğini belirtti. Ali Yüksel, "Arsa ve tarla satışlarında sakıncalı durumlar çıkmaması için tarla veya arsaların çok sayıda kişiye satıldığı kampanyalarda yasal düzenlemeye gidilmeli, Tüketici Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta var olan boşlukların doldurulmalı" şeklinde konuştu.

Yatırımcılar dikkat! Ankara ve bir ilde daha 36 arsa satılıyor!

BELEDİYEYE SORMADAN ALMAYIN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, arsa yatırımı yapacak vatandaşların zorlu ve karmaşık bir yapıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Şirketlerin bir yeri parselasyon yaparak veya proje geliştirerek markalı arsa ismiyle sattığını işaret eden Akdoğan, satışların çoğunun bireysel gerçekleştiğini ifade ederek mağduriyetler yaşanabildiğine değindi. Markalı arsa denilen gayrimenkul satışlarının vadedilen projenin yapılıp yapılamayacağıyla ilgili olarak belediyeden bilgi alınması gerektiğine değinen Akdoğan, arsa ve tarla alırken taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçılardan destek alınması gerektiğini vurguladı.

GÖRMEDEN ALMAYIN

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, fırsatçıların tetikte olduğunu belirterek vatandaşların maket üzerinden alım yapmaması gerektiğine değindi. Yapılan reklam ve maket çalışmalarında verilen vaatlerin pazarlama taktiği olduğuna değinen Altınkök, yatırımcıların arsa ya da tarla alımlarını maket üzerinden yapmaması gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN