Arap şeyhleri almak için sıraya giriyor, faydası saymakla bitmiyor! Hatay'da hasat zamanı: Kilosu 70 liraya satılıyor

Arap şeyhleri almak için sıraya giriyor, faydası saymakla bitmiyor! Hatay'da hasat zamanı: Kilosu 70 liraya satılıyor

Hatay Arsuz’da yetişen bu ürün o kadar kıymetli ki Arap şeyhleri almak için sıraya giriyor, faydası saymakla bitmiyor. Hasat zamanının geldiği Hatay’da tatlı ve yorucu telaş başlarken, ürünün kilosu 70 liraya satılıyor…

6 Şubat’taki deprem felaketinden etkilenen Hatay'ın Arsuz ilçesinde halhalı zeytini hasadı başladı. 100 yıllık zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinler, çiftçilere önemli bir kazanç sağlıyor. Kurtbağı Mahallesi sakinlerinden Sezer Kala, 30 dönümlük tarlasındaki halhalı zeytini hasadını gerçekleştirmekte ve kilosunu 70 liradan satıyor. Tarım işçileri ise günlük olarak bin TL kazanç elde ediyor.

“KİLOSU 70 LİRA”

Bu yılki mahsülün oldukça iyi olduğunu belirten Sezer Kala, “Ortalama olarak işçinin eline geçen para masraflarıyla birlikte bin TL. Sabah altıda başlıyoruz, havalar sıcak olduğu için maksimum saat 13.00-14.00’e kadar devam ediyoruz. Şu anda analı kızlı dediğimiz ayırmadan sınıflandırmadan 70 TL’den söz ediliyor” şeklinde konuştu.

hatayda-halhali-zeytini-hasadi-2.jpg

HALHALI ZEYTİNİN FAYDALARI NELER?

Türkiye'nin zengin zeytin çeşitliliği arasında özel bir yere sahip olan halhalı zeytini, sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Özellikle Hatay, Gaziantep, Mardin ve Kahramanmaraş bölgelerinde yetişen bu zeytin türü, meyvemsi aromasıyla diğer zeytin çeşitlerinden ayrılıyor. Orta büyüklükteki taneleriyle dikkat çeken halhalı zeytini, genellikle kırma yöntemiyle hazırlanarak kahvaltı sofralarını süslüyor.

hatayda-halhali-zeytini-hasadi-1.jpg

İçerdiği yaklaşık %21,9 oranındaki yağ ile halhalı zeytini, zeytinyağı üretiminde de tercih edilen bir çeşit olarak öne çıkıyor. Zengin besin değerleri ve fenolik bileşenleri sayesinde sağlık açısından önemli faydalar sunan halhalı zeytini, dalından taze koparıldığında acı bir tada sahip oluyor. Bu nedenle, özel tatlandırma işlemlerinden geçirilerek tüketiliyor.

hatayda-halhali-zeytini-hasadi-3.jpg

ARAP ÜLKELERİ PEŞİNDEN KOŞUYOR

Türkiye, halhalı zeytini üretiminde dünyada önemli bir konumda bulunuyor. Ülke içinde büyük bir beğeniyle tüketilen bu zeytin çeşidi, aynı zamanda çeşitli Arap ülkelerine de ihraç edilerek ekonomiye katkı sağlıyor. Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilen halhalı zeytini, uluslararası arenada da adından söz ettiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN