Anketten çıkan çarpıcı sonuç: Siyaset müdahale ettikçe dinin sosyal hayattaki etkisi azalıyor

Anketten çıkan çarpıcı sonuç: Siyaset müdahale ettikçe dinin sosyal hayattaki etkisi azalıyor

Metropoll Araştırma'nın Temmuz 2024 anketi, dinin toplum üzerindeki etkisinin gelecekte azalacağına inananların oranının yüzde 50,9'a ulaştığını ortaya koydu. Araştırmayı paylaşan Prof. Dr. Özer Sencar ise, siyasetin dini konularla ilgilendikçe bu etkinin daha da azalacağını öngörüyor.

BERFU KARGI

Metropoll Araştırma'nın Temmuz 2024'te gerçekleştirdiği anket, Türkiye'de dinin toplum hayatındaki etkisine yönelik algıları gözler önüne serdi. Ankete katılanların yüzde 50,9'u dinin etkisinin azalacağını belirtirken, yüzde 23,8'i artacağını düşündüğünü ifade etti. Katılımcıların yüzde 17,2'si dinin etkisinin değişmeyeceği görüşündeyken, yüzde 8,1'lik bir kesim bu konuda fikri olmadığını veya yanıt vermek istemediğini belirtti.

AK PARTİ SEÇMENLERİNİN %42,8'İ DİNİN ETKİSİNİN AZALACAĞINI SÖYLEDİ

Anket sonuçları, 14 Mayıs 2023 Milletvekili seçiminde oy veren seçmenlerin parti bazlı dağılımını da içeriyor. Buna göre, AK Parti seçmenlerinin yüzde 42,8'i dinin etkisinin azalacağını söylerken, yüzde 30,2'si artacağını düşünüyor. CHP seçmenleri arasında ise dinin etkisinin azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 53,4, etkisinin artacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 22,2 olarak kaydedildi.

MHP seçmenleri arasında dinin etkisinin azalacağını düşünenler yüzde 43,9 iken, artacağını söyleyenlerin oranı yüzde 31,5 oldu. İYİ Parti seçmenleri içinde dinin etkisinin azalacağını savunanların oranı yüzde 64,6'ya kadar yükselirken, artacağını düşünenlerin oranı yüzde 19,3'te kaldı. DEVA Partisi seçmenleri arasında ise dinin etkisinin azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 52,8 iken, etkisinin artacağını savunanların oranı yüzde 27,8 oldu.

fh4fd4h4dfhd.jpg

Anketin sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaşan Metropoll Araştırma'nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, din ve siyaset ilişkisinin toplum üzerindeki etkisine dair çarpıcı bir yorumda bulundu. Sencar, "Siyaset dinlerle ne kadar çok ilgilenir ve toplum üzerindeki etkisini artırmaya çalışırsa dinin toplum üzerindeki etkisi de ona paralel olarak azalacaktır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN