Alkolmetre sonucuna itiraz etti! Mahkeme sürücüyü haklı buldu

Alkolmetre sonucuna itiraz etti! Mahkeme sürücüyü haklı buldu

Polisin alkolmetre ile yaptığı kontrolde alkollü çıkınca ehliyetine el konulan sürücüsü, 101 dakika sonra hastanede kan testi yaptırdı. Sürücü kanında yasal sınırın altında olan 0,19 promil alkol tespit edilmesi üzerine soluğu mahkemede aldı. Sürücü mahkeme kararıyla haklı çıktı.

Ankara Çankaya'da 9 Ağustos akşamı (2024) trafik kontrolünde yapılan alkol testinde 0,52 promil alkollü olduğu belirlenen sürücü U.Ö.'nün, ehliyetine el konuldu. Ancak sürücü, kısa süre sonra hastanede yaptırdığı kan testinde alkol seviyesinin yasal sınırın altında olduğunu fark etti.

MAHKEME: HATA OLDUĞU ANLAŞILDI

Alkolmetre ile kan testi sonuçları arasındaki büyük farklılık üzerine sürücü, avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, yaptığı değerlendirmede alkolmetre sonucunun hatalı olabileceği sonucuna vardı. Hakimlik kararında, "İlk ölçüm saati ile hastanede alkol testi yapıldığı saat arasında 101 dakika vardır. Bu nedenle kandaki alkol miktarının ortalama 0,25 promil azaldığını kabul etmek zorunludur. Bu durumda ilk ölçüm saatinde itiraz edenin kanındaki gerçek alkol miktarının 0,44 promil olduğu anlaşıldığından itirazın kabul edilmesi ve ehliyetin iadesine karar verilmiştir" denildi.

'HIZLI HAREKET ETMEK ÇOK ÖNEMLİ'

Konuyla ilgili açıklama yapan avukat Senem Yılmazel, alkol testinde hata olduğunda yapılması gerekenleri şöyle açıkladı

"Alkol testinde yasal sınırın 0,50 promil olduğunu hatırlatarak, 'İtiraz için en geç 2-3 saat içerisinde adli tıp kurumuna veya sağlık kurumuna bağlı bir hastaneye gidilmesi gerekiyor. Kan testinde eğer 0,50 promilin altında tespit edilirse ceza tutanağından itibaren 15 gün içerisinde ilgili Sulh Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunulması gerekir. Buna göre hakimlik karar verir.' Müvekkilim de bu süreci doğru takip ederek haklılığını kanıtladı."

Yargıtay ve Danıştay'ın görüşüne göre her 1 saatte vücuttaki alkol promilinin 0,15 düştüğünün kabul edildiğini belirten Yılmazel, "Bu nedenle alkol testi sonucunda şüphelenenlerin hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurması ve kan testi yaptırması çok önemlidir" dedi.

Bu olay, alkolmetrelerin her zaman doğru sonuç vermeyebileceğini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, alkol almış olan sürücülerin, trafik kurallarına uyarak araç kullanmamaları ve alkolmetre sonuçlarına itiraz etme hakkı olduğunu tekrar hatırlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN