AKOM uyardı: Tüm Türkiye için tarih verdi! Afrika sıcaklıkları ne zaman son bulacak?

AKOM uyardı: Tüm Türkiye için tarih verdi! Afrika sıcaklıkları ne zaman son bulacak?

AKOM, yurdun tamamına yakın bölümünde Afrika sıcaklarının etkili olacağını açıklayarak, öğle saatlerinde güneş altında olunmaması konusunda uyardı. 28 Temmuz'a kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıklayan AKOM, vatandaşlara önlem çağrısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul ve Türkiye genelinde Afrika ve Basra kökenli sıcak hava dalgalarının etkili olduğunu duyurdu. AKOM, İstanbul’da özellikle öğle saatlerinde 36 dereceye ulaşması beklenen aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı.

İSTANBUL’DA HAVA DURUMU VE BEKLENTİLER

AKOM verilerine göre, İstanbul güne 28 derece civarında seyreden hava sıcaklığı ve az bulutlu bir gökyüzü ile başladı. Gün boyunca benzer hava koşullarının devam etmesi beklenirken, öğle saatlerinde sıcaklıkların 36 derece civarına yükselmesi tahmin ediliyor. İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin büyük bir kısmında da Afrika ve Basra kaynaklı sıcak hava dalgaları etkisini sürdürüyor.

NEM ORANI YÜZDE 95 OLARAK GÖRÜLEBİLİR

Pazartesi gününe kadar etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle İstanbul’da sıcaklıkların 34-37 derece arasında seyretmesi öngörülüyor. Yüksek nem oranları (%50-95) nedeniyle bu sıcaklıkların hissedilen değerlerinin 5-8 derece daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Yüksek sıcaklıklar ve nem oranları, özellikle öğle saatlerinde tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

AKOM ÖNLEM İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

AKOM, tehlikeli sıcaklıkların etkili olduğu öğle saatlerinde özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları olanların güneşli ortamlardan kaçınmaları gerektiğini belirtti. Aşırı sıcaklar, bu gruplarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. AKOM yetkilileri, vatandaşları gerekli önlemleri almaya ve dışarıda zaman geçirmemeye çağırdı.

SICAKLIKLAR 28 TEMMUZ'A KADAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDECEK

AKOM’un açıklamasına göre, İstanbul’da hava sıcaklıklarının 28 Temmuz’a kadar mevsim normallerinin 3-6 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Bu durum, şehirde yaşayanların günlük aktivitelerini ve sağlık durumlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Uzmanlar, sıcak havalarda bol sıvı tüketilmesi, hafif ve açık renkli giysiler tercih edilmesi, güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gibi önlemler alınmasını tavsiye ediyor.

AKOM’UN VATANDAŞLARA ÖNERİLERİ

Sıvı Tüketimi: Bol su içilmesi, vücudun sıvı kaybını önleyecektir.
Giyim: Hafif ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir.
Güneşten Korunma: Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır.
Beslenme: Ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Sıcak Çarpması Belirtileri: Baş dönmesi, bulantı, baş ağrısı, aşırı terleme gibi belirtiler görülmesi halinde derhal gölge bir yere geçilmeli ve su içilmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN