Aklından bu işi yapmayı geçirenler dikkat! Ünlü otomotiv uzmanı açıkladı: Oto yıkama işi neden para kazandırmaz?

Aklından bu işi yapmayı geçirenler dikkat! Ünlü otomotiv uzmanı açıkladı: Oto yıkama işi neden para kazandırmaz?

İş sahibi olmak isteyen vatandaşların aklının bir ucunda yer alan oto yıkama işi para kazandırmıyor. Aklında bu iş olanlar şimdiden vazgeçsin. Ünlü otomotiv uzmanı neden kazandırmadığını açıkladı. İşte o açıklama...

BURAK ÖZTOPRAK

Oto yıkama işinin para kazandırmadığını açıklayan uzman isim sebeplerini anlattı. İş sahibi olmak isteyenlerin aklının bir ucunda duran bu fikir, bu açıklamayla son bulacak. Peki neden kazandırmıyor? İşte sebepleri...

OTO YIKAMA AÇMADAN DÜŞÜNÜN

Otomotiv uzmanı Turgut Yüksekdağ, oto yıkama hayali kuranların hayalini yıkacak açıklamayı paylaştı. Vatandaşlara seslenen Yüksekdağ, "Oto yıkama işi neden para kazandırmaz?" ve "Eğer bir işletme açmak istiyorsanız sadece oto yıkama yaparsanız neden zarar edersiniz?" başlığı adı altında sebeplerini paylaştı. Sadece bir oto yıkamanın kazandırmayacağını ayriyeten PPF kaplama, seramik kaplama, detaylı temizlik, cam filmi, lastik tamiri ve aksesuar satışlarının da yapılması gerektiğini duyurdu.

5e87512107eaef3ebeffccac81230cdf.jpg

OTO YIKAMA NEDEN PARA KAZANDIRMAZ?

Yapılacak bir iş öncesinde her zaman kar - zarar hesaplamasının yapılması gerektiğinden bahseden Yüksekdağ, günümüzde en çok karlı işlerden birisi olarak görülen oto yıkama hakkında öyle olmadığını paylaştı. Matematiksel olarak paylaştığı verilere göre, oto yıkamada ürün maliyeti, personel maliyeti ve kira - elektrik - su ve diğer genel giderler bulunuyor. Bu giderlere karşılık sadece bir gelir olduğunu açıkladı.

car-wash-maintenance.png

OTO YIKAMADA NEDEN ZARAR EDERSİNİZ?

Giderler bu şekildeyken gelirler ise bir personelin günde en fazla 10 - 12 otomobil yıkayarak kazanılacak paraya göre hesaplandı. Bu seviyede bir oto yıkama için personellerin düzenli olarak otomobil yıkaması ve boş vaktinin olmaması gerektiğini de söyledi. Ortalama bir otomobil yıkama fiyatının 200 TL olduğu günlerde, personelin günlük getirisi en fazla 2400 TL olarak hesaplanıyor. Bu hesaplamaya göre bir personel 30 günde 72 bin TL kazandırırken KDV siz hali olduğunu belirtti. Bu hesaplamalara göre yanlışlıkları şu şekilde;

  • Personel tabii ki 30 gün çalışamayacak, izin günleri olacak.
  • Otomobiller her gün böyle düzenli, sıralı gelmeyecek.
  • Sabah saatlerinde başka, akşam saatlerinde başka olacak.
  • Yağmur yağacak, kar yağacak, iş olacak, iş olmayacak.
  • Bayramı var, seyranı var, yıllık izni var.

Oto yıkamada çalışan iyi bir personel yıl ortalamasına göre günlük 5 araçtan fazla yıkayamıyor. Günlük 1000 TL eden bu yıkama işlemi 30 günde 30.000 TL eder. Bu sektörde asgari ücretli çalışan bulunmasının zor olduğunu belirten uzman, asgari ücretli çalışanlarla bu iş yapılsa bile personel maliyetinin 20 bin TL olduğunu vurguladı. Ürün maiyeti bu işin en düşük maliyeti olurken, araç başına en fazla 10 TL gider olur.

Dükkanın kirasına vurgu yapan Yüksekdağ, kira fiyatlarındaki artış ve elektrik parasının eski dönemlere göre daha büyük bir dert olduğunu belirtti. Ayriyeten su parası ve ısınma parası gibi daha birçok gider olduğunu hatırlattı. Tek bir personel üzerinden maliyet hesaplamasıyla kiraya bağlı olarak genel giderlerin 7000 - 15000 TL aralığında olacağı belirtildi. Gelir ile giderin denk olduğunu söyleyerek, vergileri de işin içine katıldığında durumu siz düşünün.

f3ymky3wqaaj0yy.jpg

BU İŞİ YAPANLAR NASIL YAPIYOR?

Oto yıkama işi yapanların nasıl kazandığını anlatan Yüksekdağ'ın açıklamaları şu şekilde;

  • "Günlük personel araç yıkama sayısını 5’in üzerinde tutabiliyor. Bu genelde kendisi ve yakınları (çocukları vb) çalışanlar oluyor.
  • Ve bu giderlerini çok düşük tutuyor. Kendisi çalışıyor, kaçak işçi çalıştırıyor, kira düşük vb. Ürün zaten bu işte sıkıntı değil.
  • Çevrenizde gördüğünüz, iyi çalıştığını düşündüğünüz oto yıkamaların tamamının kendisinin çalıştığını görebilirsiniz.

Peki bu işe girmek için ne yapmak gerek?

Planlarınızı oto yıkama üzerine değil, uygulama merkezi açmak üzerine yapın. İş portföyünüzü geniş tutun, verimliliği artırın. PPF kaplama, seramik kaplama gibi emek yoğun ama gelir ortalamanızı yükseltecek uygulamalar yapın.

Yok ya senin dediğin gibi değil, ben yaparım, gelirimi yüksek, giderimi düşük tutarım diyen varsa, onlara da kolay gelsin."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN