Akın akın toplamaya gidiyorlar! Kendi yetişiyor, bedavadan hasat ediliyor: Böbrek taşını şak diye düşüyor

Akın akın toplamaya gidiyorlar! Kendi yetişiyor, bedavadan hasat ediliyor: Böbrek taşını şak diye düşüyor

Toprakta kendiliğinden yetişen o meyveye son zamanlarda olan ilgi her geçen gün artmaya başladı. Vatandaşlar akın akın toplamaya giderken sağlıklı yanlarından da faydalanıyor. Özellikle de böbrek taşına iyi gelmesiyle biliniyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kayseri’nin Akkışla ve Bünyan ilçelerinde hasadına başlanan tescilli gilaburu meyvesi, ülke genelinden büyük talep görüyor. Doğal olarak yetişen bu meyve, sağlık faydaları ile dikkat çekiyor.

yeni-proje-13-001.jpg

GİLABURU: NATUREL MUCİZE

Kırmızı rengi ve üzüme benzeyen görünümüyle dikkat çeken gilaburu, hem meyve olarak hem de meyve suyu şeklinde tüketilebiliyor. Kayseri'nin yerel halkı, özellikle böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özellikleri bilimsel olarak kanıtlanmış bu meyveyi hasat etmek için adeta akın ediyor. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan çalışmalara göre, gilaburu tüketimi birçok sağlık sorununa karşı fayda sağlıyor.

yeni-proje-14-001.jpg

MASRAFSIZ YETİŞİYOR

74 yaşındaki Necati Şimşek, gilaburu bitkisini kendiliğinden yetiştiği için fazla bakım gerektirmeden budarak yıllık 3-4 kez suladığını belirtiyor. "Burası bayır, çok düzgün bir yer değil ama alnımın teriyle bu verim hiçbir yerde bulunmaz" diyen Şimşek, yerel iklimin bu meyvenin lezzetini artırdığını vurguluyor. Yozgat ve Bünyan gibi diğer illerdeki gilaburu çeşitlerinin daha ufak olduğunu ifade eden Şimşek, özellikle Kululu Mahallesi’nde yetişen gilaburunun tadını eşsiz buluyor.

yeni-proje-15-001.jpg

SAĞLIK FAYDALARIYLA DOLU

Tansiyon ve kalp hastası olduğunu söyleyen Şimşek, sabahları 4 gilaburu tüketmenin sağlığında büyük değişiklikler yarattığını aktarıyor. "O kadar düzeltti, dengeyi sağladı. Prostat başlangıcı olanlar için de rahatlık sağlıyor" diyen Şimşek, bu meyvenin kendisi için armuttan ve elmadan daha değerli olduğunu ifade ediyor. Gilaburunun faydalarını bilen çevresindeki insanlara satıldığını ve sipariş aldığını dile getiriyor.

yeni-proje-17.jpg

TALEP GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Fatma Şimşek, kayınvalidesi ve kayınbabasıyla birlikte gilaburu hasadı yapıyor. Ekim ayı itibarıyla meyve toplama işlemine başladıklarını belirten Şimşek, "Bol suyla yıkadığımız gilaburuyu bidonlarda, güneş görmeyen yerlerde birkaç ay salamurada saklıyoruz" diyor. İsteyenlerin meyve olarak tüketebileceği gibi, şeker ilave ederek meyve suyu olarak da içebileceğini vurguluyor.

yeni-proje-18.jpg

Gilaburu, sağlık yararları nedeniyle farklı bölgelerden yoğun talep görüyor. Şimşek, İstanbul gibi büyük şehirlere gönderim yaptıklarını ve "Kayseri'nin gilaburusu ünlü" ifadesiyle bu lezzetli meyvenin ne denli popüler olduğunu gözler önüne seriyor.

Sonuç olarak, kayısıdan elmadan daha değerli bulunan bu doğal meyve, hem yerel halkın hem de sağlık arayanların favorisi haline geldi. Gilaburu hasadı, sağlık için bir şifa kaynağı olarak öne çıkmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN