Akdamar Adası'nda tavşan krizi: Adanın kuyusunu kazıyor

Van Gölü’nün incisi Akdamar Adası, yıllar önce turistlerin ilgisini çekmesi için bırakılan tavşanlar nedeniyle büyük tehlike altında. Hızla çoğalan tavşanlar, adada açtıkları oyuklarla tarihi Ermeni Kilisesi'ne ve adanın bitki örtüsüne ciddi zarar veriyor. Prof. Dr. Şevket Alp, "Tavşanlar hem adanın kuyusunu kazıyor hem de değerini düşürüyor. Şu anda Akdamar Adası girdabın içinde ve yavaş yavaş batıyor." dedi.

Van Gölü'nün göz alıcı manzarasında yer alan Akdamar Adası, tarihi Ermeni Kilisesi ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak adanın bu sessiz huzuru, yıllar önce bırakılan tavşanlar nedeniyle ciddi bir tehdit altında.

9892532.jpg

HEM TARİHİ YAPIYA HEM BİTKİ ÖRTÜSÜNE ZARAR VERİYORLAR

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün 2015 yılında başlattığı çalışmalara rağmen, hızla üreyen tavşanlar adada açtıkları oyuklarla hem tarihi yapıya hem de bitki örtüsüne zarar veriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Alp, adanın tarihi ve doğal dokusunun korunması için acil önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

9892533.jpg

2015 yılında adaya 50 tuzak kafesi yerleştirilip, tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşu bırakıldı. O dönem toplanan belli sayıdaki tavşanlar başka bir bölgede doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Ancak yapılan çalışma kısa sürdü.

9892534.jpg

'HIZLI BİR ŞEKİLDE ÜRÜYORLAR'

Hızla üreyen ve sayıları her geçen gün artan tavşanlar, adanın her tarafına oyuklar açıp tarihi yapılar için risk oluşturmaya devam ediyor. Prof. Dr. Alp, Akdamar Adası'nın Anadolu topraklarının önemli tarihi ve kültürel hazinelerinden biri olduğunu söyledi.

9892535.jpg

Adaya gelen ziyaretçilerin hem tarih hem kültür hem de doğayı tüm yönleriyle görme fırsatı bulduklarını anlatan Prof. Dr. Alp, "Oraya bilinçsiz bir şekilde getirilen tavşanlar o adaya ciddi tahribat vermektedir. Özellikle hızlı bir şekilde ürüyorlar ve bu üremenin sonucunda buradaki bitki örtüsünü yok ediyorlar. Dolayısıyla bizim hızlı bir şekilde Akdamar Adası'nda bilinçsizce bırakılan tavşanları toplatmamız gerekiyor. Daha sonrada bir onarım projesiyle onarmak gerekiyor. Çünkü ada tahribata maruz kaldı. Sonrasında insanların keyif alacağı şekilde tekrar düzenlemek gerekiyor" diye konuştu.

9892536.jpg

'TAVŞANLAR ADANIN KUYUSUNU KAZIYOR'

Tavşanların toplatılması ile ilgili daha önce hazırlanan projeye değinen Alp, "Tavşanlar hem adanın kuyusunu kazıyor hem de değerini düşürüyor. Bununla ilgili daha önce projeler hazırlandı ama sona gelinmedi ve tekrar başa dönüyoruz. Şu anda Akdamar Adası girdabın içinde ve yavaş yavaş batıyor." dedi.

9892537.jpg

'SON TAVŞAN KALMAYINCAYA KADAR TOPLATMAK GEREKİYOR'

Acilen tavşanların toplatılması gerektiğini söyleyen Alp, "Kiliseye 2 şekilde büyük zarar veriyorlar. Birincisi hızlı bir şekilde üredikleri için yuva yapmaya çalışıyorlar. Yuva için galeriler açıyorlar. Açtıkları galerilerle kilisenin temellerini oymuş oluyorlar. İkincisi bitki örtüsünü tüketiyorlar.

9892541.jpg

Orada Cumhuriyet öncesinden kalan bağlar vardı, hiç bağ kalmadı. Bu da bir tahribat yani artık o kültürü göremeyeceksiniz. Hem bitki örtüsüne hem de açtıkları galerilerle temellerine zarar veriyorlar. Akdamar Adası artık çok ciddi risk altında. Acilen bu tavşanları son tavşan kalmayıncaya kadar toplatmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN