Afrika üzerinden gelen çöl tozları ve sıcak hava dalgasıyla birlikte Türkiye de bu durumdan olumsuz etkilendi. Uzman doktor korkutucu tabloyu açıkladı! Hastane acilleri şikayetlerle doldu...
Türkiye'yi etkisi altına alan çöl tozları ve sıcak hava dalgası, son günlerde ülke genelinde dikkat çekici bir hava durumu oluşturuyor. Rüzgarın etkisiyle taşınan toz bulutları, Yunanistan'ın başkenti Atina'yı turuncuya boyarken, uzmanlar Türkiye'de tozun birkaç gün daha etkili olacağını belirtildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, toz taşınımıyla ilgili uyarılarda bulunurken, sağlık uzmanları da tozun insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
ACİLLERE ARTAN ŞİKAYETLER ARTTI
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, çöl tozunun özellikle risk grupları için tehlikeli olabileceğini vurgulayarak, "Çocuklar, alerjisi ve astımı olanlar, KOAH’lılar, yaşlılar daha fazla risk altında. Partiküllerin içinde kimyasallar da var, ileriye dönük kronik, nörolojik hastalıklar açısından etkiler oluşturduğu gösterilmiş. Solunum semptomları olan hastalar acillere artan şikayetlerle, atak dediğimiz tabloyla geliyor. ‘Neden olduk’ diyorlar. Dışarıda geçireceğimiz vakti azaltalım, maskeyle çıkalım, aldığımız sebze meyveleri bol suyla yıkamaya çalışalım" ifadelerine yer verdi.
Dr. Kansu, çöl tozlarının vücudu çeşitli şekillerde etkilediğini belirtti ve öte yandan bu etkilerin özellikle solunum yolu üzerinde yoğunlaştığını ifade etti. Toz bulutları, mikro partiküller halinde solunum yollarına ulaşarak özellikle risk gruplarında solunum şikayetlerini arttırdı. Ayrıca, tozların içerisindeki kimyasalların uzun vadeli etkilerinin nörolojik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği de belirtti.
Özellikle kronik hastalıklara sahip kişilerin maske kullanması önemli bir önlem olarak öne çıkıyor. Dr. Kansu, maskenin basit cerrahi maskelerden daha etkili olan 3M gibi partikül tutma özelliğine sahip maskelerle değiştirilmesini önerdi.
PENCERELERİ SIKICA KAPATIN
Çöl tozlarının etkisiyle solunum yolu şikayetleri artan hastaların acil servislere başvurduğunu belirten Dr. Kansu, bu dönemde özellikle solunum semptomları yaşayanların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, evde alınabilecek önlemler arasında pencerelerin sıkıca kapatılması, maskenin kullanılması, eve geldikten sonra duş alınması ve taze meyve-sebzelerin bol suyla yıkanması gibi adımlar öne çıkıyor.
"Birincisi dışarıda geçireceğimiz vakti biraz azaltalım, ikincisi pencerelerimizi çok açmayalım, üçüncüsü maskeyle çıkalım, dördüncüsü eve geldiğimizde lütfen bir duş alalım, üstümüzü değiştirelim. Beşincisi sıvı tüketimi, bol su içmeye çalışalım çünkü o sinüslerimiz, bronşlarımız, burnumuzun içinde de birikiyor bize gıcık hissi de yapıyor. Bu sadece bedenimize aldığımız bir şey değil, şu an da her yere arabamızın üzerine düştüğü gibi tarladaki ekinlere, mahsullere, sebze, meyvelere de düşüyor. Eve aldığımız, pazardan getirdiğimiz sebze meyveleri bol suyla yıkamaya çalışalım" şeklinde açıklama yaptı.