Afganistan Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'ye gelen Afgan erkeleri ile ilgili yaptığı açıklamada 'Taliban saflarında savaşmak istemeyenlerin Türkiye'ye geldiğini' belirtti. Türkiye'de 200 bin Afgan vatandaşının olduğunu söyleyen Ramin “Çekincelerinizi anlıyoruz” dedi.
Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Ramin, Türkiye’ye gelen genç Afgan erkeklerin “Taliban safında savaşmak istemeyen kişiler olduğunu” belirterek “Çekincelerinizi anlıyoruz” dedi. Ramin, ayrıca müzakereleri devam eden Türkiye’nin Kâbil Havaalanı’nın güvenliğini ve işletmesini sağlama teklifiyle ilgili “Türkiye’nin üstleneceği misyon, askeri bir misyon olmayacak" dedi.
‘TÜRKİYE'Yİ ABD İLE BİZ İSTEDİK’
Ramin, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle yaptığı toplantıda güncel gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. ABD’nin ağustos sonu itibarıyla ülkedeki güçlerini çekmesinden sonra Türkiye’nin Kâbil Hamid Karzai Havaalanı’nın güvenliğini ve işletmesini üstlenme teklifiyle ilgili konuşan Ramin, “ABD’yle birlikte biz, Türkiye’nin Kâbil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamaya devam etmesini istedik. Bu, halihazırda Türkiye’nin NATO misyonu çerçevesinde 6 yıldır sürdürdüğü misyonun devamı olacaktır. Afganistan’da istikrar ve barışın sürdürülmesiyle yakından bağlantılıdır” diye konuştu.
Afganistan Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin
‘TÜRKİYE'DE 200 BİN AFGAN VAR’
Türkiye’ye resmi yollardan gelen çok sayıda Afgan göçmenin de bulunduğunu, Türkiye’de en fazla gayrimenkul edinen yabancılar arasında Afganların 8. sırada olduğunu belirten Ramin, “2020 yılı sonu itibarıyla çoğunluğu yasal yollarla bulunanlar olmak üzere Türkiye’de 200 bin Afgan bulunuyor. Son yaşanan gelişmelerden sonra bir artış olsa da Türkiye’nin kendi sınırında aldığı önlemler nedeniyle yoğun bir akış olduğunu gözlemlemiyoruz” değerlendirmesi yaptı.
"HÜKÜMETE KARŞI SAVAŞMAYA ZORLANIYORLAR"
Afganistan'dan Türkiye'ye yönelik son dönemde artan düzensiz göçe ve göçmenlerin neden çoğunlukla erkeklerden oluştuğuna ilişkin soru üzerine Ramin, Afganistan'dan Türkiye'ye yasalara uygun şekilde gelen ve hatta yatırım yapan kişiler olduğunu, bunun yanı sıra sıcak mevsimlerde özellikle tarım sektöründe çalışmak için Türkiye'ye gelen, çalıştıktan sonra ülkesine dönen "düzensiz göçmen" statüsünde Afganların da olduğunu anlattı.
Ramin, yasalara uygun şekilde ve ailesiyle birlikte gelip Türkiye'de çeşitli sektörlerde yatırım yapan Afganların çoğunlukta olduğuna işaret ederek, Afganların emlak yatırımda 8'inci sırada yer aldığını söyledi.
Büyükelçi Ramin, mevsimlik işçi olarak Afganistan'dan Türkiye'ye gelen düzensiz göçmenlerin de yasal statü kazanmasının önemli bir gereksinim olduğunu dile getirdi.
Bu iki nedenle Türkiye'ye Afgan göçü olduğunu vurgulayan Ramin, son dönemde Afganların Türkiye'ye gelişini ise şu sözlerle değerlendirdi:
"Şimdi Türkiye'ye yönelik bir akın var ancak çok büyük sayıda değil. Çünkü biliyorsunuz; Türkiye, sınırı boyunca çok önlem aldı. Ayrıca bu insanların geldiklerinde karşılaşabileceği zorluklar konusunda da kamuoyunu sürekli olarak bilgilendiriyoruz. (Erkek Afgan göçmenlerin) Gelmelerinin nedeni ise şu; ne yazık ki biliyorsunuz Taliban, savaş gücünü ve araçlarını kullanıyor. Bu nedenle Taliban'ın geldiği yerlerde kuzeyde, güneyde, doğuda bu kişilerin anneleri, onların Taliban'a katılmasını istemiyor.
Anneleri, durum onların geri dönebilecekleri şekilde daha iyi hale gelene ve netleşene kadar geçici olarak Afganistan'dan ayrılmalarını istiyor. Çünkü birçok bölgede Taliban'a katılmaya ve hükümete karşı savaşmaya zorlanıyorlar. Büyük sayılar halinde Afganistan'ı terk etmelerinin ana nedeni budur."
"TALİBAN'A KATILMAK İSTEMEYENLER GELİYOR"
Afganistan'dan Taliban'a katılmak istemediği için ayrılan kişilerin çoğunun Pakistan, İran, Tacikistan, Özbekistan'a da gittiğini aktaran Ramin, Türkiye'ye İran üzerinden gelenler olduğunu ancak bu akının daha da büyümeyeceğini düşündüğünü söyledi.
"Siyasilere çağrım; bu konunun siyasi kampanya aracına dönüşmemesidir"
Ramin, "Güvenlik durumunun gelecek yıla kadar iyileştirileceği ihtimalini düşünürsek, bu akının azalacağını düşünüyorum. Anneler, (oğullarının) Taliban'a katılarak savaşmasını ya da öldürülmesini istemiyor, onların en azından Afganistan'ın dışına çıkmasını istiyor." diye konuştu.
Büyükelçi Ramin, Taliban'ın terör örgütü DEAŞ'tan ideolojik olarak farkı olmadığını da kaydetti.
Afganistan'dan Türkiye'ye göçmen akınına yönelik eleştirileri de anlayışla karşıladıklarını belirten Ramin, bu eleştirileri anladıklarını ancak göç meselesinin iki ülke arasında yeni bir konu olmadığını ve Türk hükümetinden sorunlu kişilerin kimliklerinin tespit edilerek sınır dışı edilmesini kendilerinin de istediğini anlattı.
Ramin, Türkiye'nin çok zor zamanlarda Afganistan'a destek olan, bölgesel ve uluslararası gelişmelere büyük katkı sunan bir ülke olduğunu, Afganlara verdiği destek için minnettar olduklarını vurgulayarak, "Aynı zamanda Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi olarak, naçizane bazı siyasilere çağrım; bu konunun bir siyasi kampanya aracına dönüşmemesidir." ifadesini kullandı.