AFAD Müdürü Prof. Dr. Tatar en çok kaygılandığı şehri açıkladı: Marmara’ya odaklandık ama başka depremle karşılaşabiliriz

AFAD Müdürü Prof. Dr. Tatar en çok kaygılandığı şehri açıkladı: Marmara’ya odaklandık ama başka depremle karşılaşabiliriz

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2.5 santimetre batıya hareket ettiğini belirterek, bu durumun 7.2 ile 7.8 büyüklüğünde bir depreme yol açabileceğini ifade etti. Güney Marmara'da da aktif fayların bulunduğunu hatırlatan Tatar, "Marmara Depremi'ne odaklanmışken, başka bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Bursa, benim en çok kaygılandığım yerlerden biri" dedi.

Bursa’da düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği toplantısında, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Türkiye'nin deprem riskleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden duyduğu acıyı dile getiren Tatar, bu felaketin toplum üzerindeki etkilerini hala derin bir şekilde hissettiğini belirtti. “6 Şubat’ı konuşmaya başladığımda boğazım düğümleniyor, gözlerim yaşarıyor. Birçok acıyı yüreğimde hissediyorum” ifadelerini kullanan Tatar, yaşanan kayıpların önüne geçmek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

6 ŞUBAT DEPREMLERİ: HATALARIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ

Tatar, AFAD Afet Koordinasyon Merkezi'nde 77 gün boyunca görev aldığını ve bu süre zarfında yoğun bir tempoda çalıştığını ifade ederek, “Keşke tek bir canımızı bile yitirmeseydik. 6 Şubat gerçekten hiçbir hatayı affetmedi. Dolayısıyla 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup biz nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım” dedi. 17 Ağustos 1999 depreminin bir milat olarak kabul edildiğini belirten Tatar, 6 Şubat depremlerinin de bu miladı sorgulamaya açtığını vurguladı.

Prof. Dr. Orhan Tatar || MiahaberAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar

MARMARA FAY HATTI TEHLİKESİ

Marmara Denizi'ndeki fay hattının yaklaşık 250 yıldır enerji biriktirdiğine dikkat çeken Tatar, “Eğer bu fay kırılırsa, 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir” uyarısında bulundu. 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte depremleri arasındaki alanın henüz kırılmadığını hatırlatan Tatar, bu fayın her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini ve enerjisini biriktirdiğini belirtti. “Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak” diyen Tatar, sözlerine şöyle devam etti: “250 yıllık birikim var. Bu güne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. 17 Ağustos’ta, demiryolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Kırılmanın mekanizmasına göre, 7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir.”

GÜNEY MARMARA’NIN DEPREM RİSKİ: BURSA EN KAYGILANDIĞIM YER

Tatar, sadece Marmara Bölgesi’nde değil, güneyinde de aktif fayların bulunduğunu belirtti. “Marmara Depremi’ne odaklanmışken, başka bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden bir tanesi” dedi. 1855 yılında meydana gelen Bursa depreminin Uluabat fayından kaynaklandığını hatırlatan Tatar, bu tür felaketlerin önüne geçmek için toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN