Adıyla markalaşmış üründe rekor artış! Teknik yöntemler uygulanıyor kalite de verimde artıyor! Fiyatları da düşecek

Adıyla markalaşmış üründe rekor artış! Teknik yöntemler uygulanıyor kalite de verimde artıyor! Fiyatları da düşecek

Antalya'nın Akseki ilçesinde adıyla markalaşmış o üründe yüksek rekolte bekleniyor. Hasat sezonu başladı üretici yeni yeni sezonda ürünlere ümit bağladı. Geçtiğimiz yıl yüksek rakamlarla bilinen o üründe bu yıl fiyatlar düşüşe geçti.

Antalya'nın Akseki ilçesinde bu yıl üzüm üretiminde yüksek rekolte beklentisi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl hastalıklar ve kuraklık nedeniyle verim düşüşü yaşayan üreticiler ürün fiyatlarında artışa geçirirken cebini de fazlasıyla doldurdu. Bu yıl üretimde ciddi oranda artış bekleyen üreticiler fiyatların da makul düzeyde olacağını belirtti. Üzüm ve pekmez ile ünlenen Akseki'de hasat mevsimi yaklaşırken üzüm bağlarındaki koruklar da baş göstermeye başladı. Temmuz ayı ile birlikte erkenci üzüm de ürün alınması beklenirken geçtiğimiz yıla oranla verimde %100 artış bekleniyor.

HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ MEMNUN

Akseki ilçesi Murtiçi Mahallesi'nde Yaklaşık 5 dönümlük alanda bağcılık yapan Enver Öztürk, mevsimin ilk yetişen üzüm cinsinin ilkeren cinsi olduğunu belirterek 15 gün sonra kesime geleceklerini aktardı. Ürünlerin yavaş yavaş rengini almaya başladığını söyleyen Öztürk, yavaş yavaş yetiştiğini belirterek aromasını beklediklerini ifade etti. Öztürk, “İlkeren'den sonra yetişen üzümlerimizden çeşit olarak kardinal üzümdür. Ağustos sonuna kadar sofralardan inmez. Daha sonra alfons gelir. Murtiçi'nde en güzel pazarı olan üzüm çeşididir. Bu yıl geçen seneye göre hastalık daha az. Rekoltemiz geçen yıla göre yüzde yüz oranda üzüm alacağız. Genel anlamda bir zararımız yok. Gayet güzel ve mutluyuz” dedi.

Antalya Akseki'de üzümde bu yıl yüzde yüz rekolte bekleniyor - Marmaris Manşet

PANDEMİDE HER ŞEYİ TERSE DÖNDÜ

2019 yılından bu yana bağcılıkla uğraştığını belirten Enver Öztürk, Antalya'da esnaflık yaptığını ve pandemi nedeniyle Antalya'dan köyüne dönüş yaptığını aktardı. Babadan kalma arazisinde 5 dönüm civarında bağ yaptığını ifade eden Öztürk, Antalya'da 43 yıllık esnaf olduğunu belirterek pandemi de işi bırakarak bağcılığa başladığını ve 3 yıldır bu işle uğraştığını aktardı.

Akseki Fotoğrafları ve Videolar « Akseki Belediyesi

Yavaş yavaş kızarmaya başlayan üzümleri işaret eden Öztürk, 15 gün içerisinde hasat yapılarak satılığa çıkarılacağını da belirtti. Öztürk, ardından kardinal cinsi üzümlerin sırada olduğunu belirtip ondan sonra redklap, alfons çeşitlerin sofralarda yerini alacağını aktardı. Geçtiğimiz yıl %30 gibi düşük bir ürün alabildiklerini ve çoğunun pekmezlik üzüm olduğunu ifade eden Öztürk, bu yıl %100 rekolte beklediğini söyledi.

15 GÜN SONRA SOFRADA

Üzüm cinslerine sırasıyla yetişme dönemlerini belirten Öztürk, “15 gün sonra İlkerenler sofraya inecek. Temmuz sonu gibi kardinal çeşitlerimiz girecek. Ağustos 15-20 arası redklap ve alfonslar devreye girecek ve eylül ayı gibi de son kalan üzümlerimizi pekmez yapacağız ve kışında dudaklarımızı tatlandıracağız” sözlerini aktardı.

Bağlarda yerden yüksek sistem kullandığını ve sulamada sorun yaşamadıklarını ifade eden Enver Öztürk, kooperatifin sulama sistemi olduğunu belirterek yeraltı sulama sisteminde belirlenen saatleri açarak 3-5 saat kendiliğinden sulama yapıldığını ve ilaçlama sisteminin de profesyonel sistemlerle yapıldığını aktardı.

Toroslar'da pekmez kazanları kaynıyor - Antalya Haberleri

ÜRÜN FİYATLARI BELİRLENECEK

Ürün fiyatlarının enflasyon oranında artacağını ifade eden Öztürk 20 gün sonra pazara çıkacak ürünlerin fiyatlarının belirleneceğini söyledi. Ürünlerin genellikle turizme gittiğini ifade eden Öztürk, otellerin aldığını belirtti. Sabah ve akşam üzeri 2-3 saat çalışarak kendi beklentilerini bir asgari ücret kadar karşıladığını söyleyen Öztürk, emeklilere kendilerini şehirde çürütmemeleri tavsiyesinde de bulundu.

Üzümlerin pazar sıkıntısı bulunmadığını aktaran Öztürk, İç Anadolu'ya kadar geniş bir pazar ağı bulunduğunu aktardı. Akseki'nin üzümü ve pekmezi ile meşhur olduğunu dile getiren Enver Öztürk, “Herkesin tüketebileceği şekilde kaliteli üzümdür. Rakım olarak ne çok yüksek, ne çok düşük. Buranın havası üzüme çok iyi gelir. Buranın üzümünü başka yerde bulamazsın. Akseki’nin üzümü bir markadır. Herkese tavsiye ederim. Pazarımız çok güzel. 5 dönüm üzüm bağından 10 ton hasat yapacağım” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN