Adana'da büyük deprem olursa ilk buralar yıkılır! Prof. Dr. Şükrü Ersoy uyardı: Bu depremler artçı değil

Adana'da büyük deprem olursa ilk buralar yıkılır! Prof. Dr. Şükrü Ersoy uyardı: Bu depremler artçı değil

Adana’da bu sabah meydana gelen depremler vatandaşları endişelendirirken, uzmanlar yeni uyarıları ile gündeme geldi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, önemli konulara değinerek Adana için uyarılarda bulundu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Adana'nın Kozan ilçesi bu sabah ardı ardına meydana gelen dört depremle sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremler sabah saat 05:32'de 4.6 büyüklüğünde, 05:33'te 4.5 büyüklüğünde, 05:34'te 4.0 büyüklüğünde ve son olarak 05:58'de 3.7 büyüklüğünde kaydedildi. Depremlerin derinlikleri ise sırasıyla 7.6 km ve 7.0 km olarak ölçüldü.

yeni-proje-3-002.jpg

PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

CNN Türk canlı yayınında deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Adana'daki artçı sarsıntılarla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ersoy, bu tür sıralı depremlerin bölgedeki yer hareketliliğini ve yer altı gerilimlerini gösterdiğini belirtti. Kozan ve çevresindeki yapıların bu artçı depremlerden nasıl etkileneceği konusunda uyarılarda bulunan Ersoy, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

yeni-proje-4.jpg

VATANDAŞLAR İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yetkililer, deprem sonrası yapılacak ilk işlerin bina güvenliğini kontrol etmek ve ihtiyaç halinde güvenli alanlara geçmek olduğunu vurguladı. Ayrıca, depremlerin etkilerinden korunmak için güvenli bir bölge belirlemek ve olası artçı sarsıntılar için hazırlıklı olmak gerektiği ifade edildi.

yeni-proje-5.jpg

Ersoy, konuya ilişkin olarak şu açıklamaları yaptı:

“İnsanlar tarafından geniş bir alanda hissedilmiş. Kahramanmaraş, Adana ve çevresinde hissedilmiş. Türkiye bir deprem ülkesi. Dolayısıyla bu tür depremlerin normal olduğunu biliyoruz.

Bu depremler her ne kadar insanlar tarafından çok rahat hissedilse de, yıkıcı depremler değil. Bu depremi uyarıcı olarak ele alabiliriz.

Çünkü yapı stoklarımız açısından sıkıntılar var. Mesela Adana yapı stokunun eski olduğu bir dilim. Binalar kuzeye doğru iyileşiyor ama asıl sorun Tarsus, Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin ortak deltası, ovası olan Çukurova’nın zeminin kötü olması...

yeni-proje-6.jpg

Bunu en son 1998 depreminde, çok büyük bir deprem olmamasına rağmen, yıkıcı etkili bir depremdi ve can kayıplarına neden oldu. Bu bölgenin deprem bölgesi olduğunu hem Adana hem de Adana'nın kuzeyindeki Kozan ve Savrun faylarının aktif olduğunu biliyoruz.

2023 depreminden sonra, özellikle 2. deprem yani Kahramanmaraş-Elbistan depreminde sonra özellikle Göksun civarında artçı depremler meydana gelmişti. Bugünkü depreme artçı değil, müstakil depremler diyebiliriz. Bölge için uyarı yapmak değil, bunu genel bir uyarı olarak düşünmek lazım.

Derin yorumlar yapabilmek için bölgenin bundan sonraki durumunu incelemek gerekiyor. Bu bölgede 6’yı geçebilecek faylar var. Bu tehlikeyi ortaya koyabiliriz. Üç tane depremden sonra gerisinden bir deprem gelecek demesi biraz spekülatif olur."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN