Adana sıcağını cehenneme döndüren hasat! Geleneksel yöntemle yapılıyor, hem beyazı hem siyahı büyük kazandırıyor

Adana sıcağını cehenneme döndüren hasat! Geleneksel yöntemle yapılıyor, hem beyazı hem siyahı büyük kazandırıyor

Adana denildiğinde herkesin aklına sıcak havalar geliyor bu sıcakları cehenneme döndüren zorlu hasat büyük kazandırıyor. Tarım şehri Adana'da yaşayan Gök ailesi, sezon için kolları sıvadı dev kazanlarda fokurdamalar duyulmaya başladı. 1000 rakımdan toplanıyor hem beyazı hem de siyahı şifa sağlıyor.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yüksek sıcaklıklarda Adanalıların canını beslemeye başladı. Gündüz saatlerinde dışarı çıkmak bile istemeyen Adanalılar tarımla uğraşanlar için de zorlu süreci de beraberinde getiriyor. Adana'nın Kozan ilçesinde yaşayan Gök Ailesi, özenle seçtikleri olgunlaşmış dutları geleneksel yöntemle dut pekmezine dönüştürüyor. Sağlık açısından son derece faydalı olan pekmezin içeriğindeki doğal şeker ve lifler sindirim sistemini düzenlerken kan şekerinin ani yükselmesine de engel olmaktadır. Antioksidan açısından zengin olmasının yanı sıra serbest radikallerle savaşan pekmez demir, kalsiyum ve potasyum gibi mineralleri de içerisinde barındırıyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE PİŞİRİLİYOR

Adana'da sıcak havaları cehennem sıcağına çeviren zorlu süreç başladı. Kurban Bayramı ile birlikte köylüler odun ateşinde pişirilen dut pekmezi için kolları sıvadı. Kozan ilçesinde 1000 rakımlı Münük Mahallesi’n dut ağaçlarında hasat için göreve giden Gök Ailesi odun ateşinde sıcakları aldırmadan kazanları kaynatmaya başladı. Siyah ve beyaz duttan üretilen pekmezler kışın şifa dağıtırken ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Adana Kozan'da dut pekmezi üretimi başladı

SABAH EZANINDA YOLA KOYULUYORLAR

Bağışıklık sistemine destekleyip karaciğeri koruyan dut pekmezinin Zorlu yolculuğu için kolları sıvayan Ali Gök, sabah ezanı ile birlikte dut hasadına gittiklerini ve odun ateşini yakarak kazanlarda saatlerce kaynatarak dut pekmezi elde ettiklerini söyledi. Ali Gök, “Burada önce süzeriz ardından pekmez olması için 5-6 saat boyunca kaynar. Karaciğer ve bağışıklık için bizler için ilaç olarak tüketiriz. Fazlasını satarız. Köyde kullanımı çoktur. Kilosunu 200 TL’den satıyoruz" dedi. Pekmez yapmanın zorlu ve meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen aile üyeleri kışın şifa niyetine bu lezzeti tükettiklerini belirtti.

Adana Kozan'da dut pekmezi üretimi başladı

DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • A, C, E ve K vitaminleri ile birlikte B grubu vitaminlerini barındırır.
  • Niasin ve folik asit içerir.
  • Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineralleri içeriyor.
  • Vücudu serbest radikallere karşı korur.
  • Kan şekerini dengeler
  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Lif içeriği ile birlikte Sindirim sistemini düzenler

ÇİN TIBBINDA KULLANILIYOR

Dutun yalnızca meyvesi değil yaprakları da şifa kaynağıdır. Özellikle geleneksel Çin tıbbında hipertansiyon tedavisinde kullanılan dut yaprağı kan dolaşımını iyileştirmek amacıyla da sıklıkla tüketilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN