ABD'yi bırakıp 50 nüfuslu köyüne döndü, zoru başardı! Türk savaş uzmanı 5 yıldır sulamasız yetiştiriyor

ABD'yi bırakıp 50 nüfuslu köyüne döndü, zoru başardı! Türk savaş uzmanı 5 yıldır sulamasız yetiştiriyor

ABD’de askeri astropolog olarak görev yaparken dedesinin topraklarına sahip çıkmak için Burdur’a dönen Dr. Ece Aynur Onur, topraklarına susuz tarıma başlayarak sahip çıktı. Susuz tarıma kendini adayan Onur, önümüzdeki yüzyılda su ve gıda savaşlarının kendini epey göstereceğini öngörüyor…

Babası asker emeklisi olan Dr. Ece Aynur Onur, 2006’da ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirerek mezun oldu. 2008’de Fulbright Bursu kazanarak ABD Indiana Üniversitesinde askeri alanında yüksek lisans ve doktora yapmaya başlayan Onur, dedesinin vefat etmesi üzerine Türkiye’ye geri döndü.

Burdur’a bağlı Kayalı Köyü’ndeki dede topraklarını ziyaret eden Onur, köyde kimsenin kalmadığını, okulun kapandığını ve bölgenin kuraklıkla mücadele ettiğini görünce radikal bir karar alarak hayatını tamamen değiştirdi.

burdurda-1.jpg

SUSUZ TARIMLA ÇEŞİT ÇEŞİT ÜRÜN YETİŞTİRİYOR

9 yıl süren ABD kariyerini bırakan Onur, miras kalan topraklarda susuz tarıma başladı. Can suyu vererek lavanta, ada çayı, kekik, biberiye ve papatya gibi bitkileri susuz tarımla yetiştirmeyi başaran Onur, her sabah başına bağladığı yazmasıyla evinden çıkarak traktörüne atlıyor ve tarlasını sürmeye gidiyor. Elinde çapayla ürünlerini ekime ve hasada hazırlayan Onur, çiftliğinde kadın istihdamına da imkan sağlıyor.

2019’dan bu yana çiftçilikle uğraşan Onur, köyü terkedilmiş görmenin kendisini çok sarstığını belirterek, kardeşiyle birlikte asıl işlerini bırakıp ata topraklarını döndüklerini söyledi: “Hem bölgeyi kalkındırmak adına hem de dedemizin toprağına sahip çıkmak adına geri dönüş yaptık”

burdurda-2.jpg

KARARINA HERKES KARŞI ÇIKTI

Hayatını değiştirme kararına başta herkesin karşı çıktığını söyleyen Onur, “Ailem de dahil olmak üzere ‘ABD’deki o hayat ve kariyer bırakılıp çiftçilik yapılır mı?’ gibi olumsuz tepki gösterdiler. Ama şimdi ailem ve çevrem başta olmak üzere çok büyük destek alıyorum. Üniversitedeki hocalarım çok takdir ediyorlar. Zaten akademinin ve antropolog olmanın en önemli özelliklerinden biri, ürettiğiniz bilgiyi gerçek hayatta topluma uygulayabilmek. Ben de bunu en iyi şekilde yaptığıma inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Bölgenin kuraklıkla mücadele ettiğini görünce susuz tarıma yöneldiğini ve bu konuyla ilgili detaylı araştırmalar yaptıklarını aktaran Onur, çiftçiliğin önümüzdeki yıllarda en prestijli meslekler arasına gireceğine dikkat çekti. Çiftçilere ve girişimcilere seslenen Onur şunları söyledi:

burdurda-3.jpg

“Toplumumuzda köylülüğün biraz geri kaldığına yönelik bir inanç var. Ya da çiftçilik itibarsız bir meslek gibi görünüyor ama önümüzdeki yıllarda çiftçiliğin en az kod yazılımı kadar prestijli bir meslek olacağına inanıyorum. 3 yıldır kırsalda yaşayan biri olarak, kırsalda gerçekten özgürlük var ve burada nefes aldığınızı hissediyorsunuz. Doğayla bir araya geldiğiniz zaman hem ruhsal hem bedensel olarak gençleşiyorsunuz. Halkımıza buradan çağrım, toprağınızı, köyünüzü, ülkenizi terk etmeyin. Siz toprağa ne verirseniz, toprak onu size mislisiyle geri verecek”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN