Türkiye, 5 yıl aradan sonra AB'nin dış politika stratejisinin tartışıldığı Gymnich'e davet edildi. Yeni dönem başkanı Macaristan'ın davetiyle, Dışişleri Bakanı Fidan’ın Brüksel’deki toplantıya katılacağını duyuran Bakanlık Sözcüsü Keçeli “Bu daveti olumlu karşılıyoruz. AB’nin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz. Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz" dedi.
Türkiye, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanlarının her altı ayda bir düzenlediği gayrıresmi toplantıya beş yıl aradan sonra ilk kez davet edildi. İsmini Almanya'da 1974 yılında ilk kez yapıldığı Gymnich Kalesi'nden alan toplantı, Brüksel'de yapılacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantıya katılmak üzere 29 Ağustos'ta Brüksel'e gidecek. Davet, AB içinde Rusya'ya yakınlığı ile dikkat çeken Macaristan'ın dönem başkanlığında geldi.
AB'NİN DİYALOG ARAYIŞI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Ankara'nın bu daveti olumlu karşıladığını belirterek "AB’nin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. "Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz" diyen Keçeli, "Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir" yorumunu yaptı. Keçeli "bu olumlu yaklaşımın Gymnich Toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğini" belirterek, "İlişkilerde mesafe alınması için AB ile her alandaki işbirliği ve diyaloğumuzun sürekli ve sistemli bir zemine oturması ve sürdürülebilir ve öngörülebilir şekilde güçlendirilmesi esastır" dedi.
SOMUT ADIM ATILMASI GEREKİYOR
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin canlandırılması ve vize serbestisi sürecinde somut adım atılması çağrısı da yaptı:
"Ülkemizin katılım sürecinin canlandırılması başta olmak üzere, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin müzakerelere ivedilikle başlanması, vize serbestisi süreci, yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılması ve özellikle siyasi, ekonomi, ulaştırma ve enerji gibi yakın işbirliği gerektiren alanlarda yüksek düzeyli diyalogların yeniden işlevsel hale getirilmesi gibi başlıca konularda somut adımlar atılması gerekmektedir."
TOPLANTI AB ORTAK DIŞ POLİTİKASI İÇİN ÖNEMLİ
AB'nin Gymnich toplantıları, 1974 yılından beri her altı ayda bir, dönem başkanlığı tarafından organize ediliyor. Dışişleri bakanları arasında gayrıresmi temasların yapıldığı toplantılara bakan yardımcıları katılmıyor. Bu şekilde bakanlar düzeyinde, daha gayrı resmi, serbest ve dürüst bir görüş alışverişinin önünü açacak bir ortam sağlanması hedefleniyor. Gymnich toplantılarının, AB'nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin koordinasyonunu sağlayarak, üye ülkeler arasında ortak görüş ve strateji geliştirilmesine yardımcı olduğu düşünülüyor. Toplantılar bu nedenle AB tarafından, ortak dış politika hedeflerini belirlemek ve uygulamak için kritik bir platform addediliyor.