9 ilde daha yeşil alanlar orman sınırı dışına çıkarıldı

9 ilde daha yeşil alanlar orman sınırı dışına çıkarıldı

Yeşil alan talanı hız kesmiyor... Artvin’den İstanbul’a ormanlık bölgeleri imara açan kararların ardından 9 ilde daha bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan düzenleme karşısında ‘Akciğerlerimiz bir bir yok ediliyor’ paylaşımları yapıldı. CHP’li Gürsel Tekin, bugüne kadar 3 bin 500 hektarlık alan için benzer karar alındığını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verine göre, Türkiye’nin toplam orman alanı 23 milyon hektarın üstünde. Bu, ülke genel alan toplamının yüzde 29,8’ine tekabül ediyor. Yeşil alan bu kadar azken, iklim değişikliği senaryoları gündemdeyken ‘yeşil talan’ devam ediyor. 30 Haziran’da gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Artvin’de 9 bin, Bitlis’te 17 bin, İstanbul’da 181 bin ve İzmir’de 286 bin metrekarelik alan bir gecede orman sınırları dışına çıkarılmıştı. Düzenlemeyle, yıllar önce ormanlık alana kondurulan evler yasal statüye kavuşturulurken yeni yapılaşmaların da önü açılmıştı.

KARAR’ın manşetine de taşıdığı değişiklikte, 156 sayfalık Resmi Gazete’nin 146 sayfası İstanbul’un Beykoz ilçesine ait verilen kararları içerirken, 9 mahalledeki (Bozhane, Cumhuriyet, Çayağzı (Riva), Çengeldere, Elmalı, Gümüşsuyu, Örnekköy, Tokatköy, Zerzevatçı) ormanlık araziler arsaya çevrilmiş, Beykoz’un 221 noktası, orman statüsünü kaybetmişti. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Orman Kanunu’na getirilen ek-16. maddesine dikkat çekmiş, maddenin Türkiye’nin yeşil alan varlığını tehdit ettiğini belirtmişti.

Ataç, “Ek madde yürürlüğe girdiğinden beri 2 bin 600 hektar yeşil alan orman sınırı dışına çıkarıldı” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye’nin ormanlık alanları yitirilmeye devam ederken, bu kez Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun’da bulunan bazı alanlar orman sınırları dışına çıkartıldı. Kararda ayrıca orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı(Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacağı belirtildi.

Öte yandan Gazete Duvar’da yer alan habere göre, CHP’li Gürsel Tekin 9 şehirde birçok alanın orman sınırları dışına çıkarılmasına tepki gösterdi. Tekin, “Bugüne kadar yayınlanan 29 kararname ile yaklaşık 1000’den fazla parsel, orman sınırları dışına çıkarıldı. Kanuna göre, orman sınırları dışına çıkartılan alanın en az iki katı hazine arazisinin orman kurulması için Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi gerekiyor. Ancak, Sayıştay raporlarına göre, devri yapılan herhangi bir alan bulunmamaktadır. Bugüne kadar 3 bin 500 hektarlık alan orman sınırlarından çıkarılmışken, 7 bin hektarlık bir alana orman kurulması gerekiyordu. Yapmayı bırakın, yıkmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN