Kocaeli’de yaşayan 5 üretici, Kovit-19 döneminde yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek için bir araya geldi. Osmanlı döneminden kalan o lezzet geleneğini yaşatan üreticiler, Hollanda, Rusya, Almanya, Makedonya gibi ülkelere bile satış yapıyor…
Salgından dolayı üretimde azalış yaşanan 2021’de güçlerini birleştiren 5 pişmaniye ustası, Kocaeli Kartepe’de 4.000 metrekarelik tesiste Osmanlı döneminde saray tatlısı olarak biline pişmaniyenin imalatını yapıyor. İstihdam sağlanan toplam 58 kişi ile vanilyalı, kakaolu, narlı, naneli, biberiyeli, kahveli, güllü, portakal aromalı, fıstıklı, fındıklı ve çikolata kaplamalı gibi 15 çeşit pişmaniye üretimi yapılan firmadaki ürünler Türkiye’nin yanı sıra 10 ülkeye daha satılıyor.
BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR
İzmit Pişmaniye A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Uğurcan Üçgan, babasının 1974’ten beri pişmaniye üretimiyle ilgilendiğini, kendisinin de baba mesleğini devralarak devam ettirdiğini belirtti. Farklı markalar ile pişmaniye üreten 5 firmanın pandemi dönemindeki sıkıntıları aşmak adına bir araya geldiğini aktaran Üçgan, 2021 yılında kurdukları şirketin çatısı altında üretime devam ettiklerini belirtti.
O dönem yaptıkları girişimde başarı olduklarını ve güzel bir üretim zinciri oluşturduklarını dile getiren Üçcan, "Şirketleri birleştirdikten sonra markaları birleştirdik. İzmit Pişmaniyenin kendine ait bir markası oluşmaya başladı." dedi. Üçcan, İzmit Pişmaniye AŞ'nin kalitesini iyi bir noktaya getirdiklerini, yurt içinden ve dışından olumlu geri dönüşler aldıklarını anlattı.
10 ÜLKEYE SATIŞ YAPIYORLAR
Çeşitli ülkelere de satışları olduğu bilgisini veren Üçcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışına ihracatımız arttı. Bu sene 10 ülkeye ulaştık. En son Almanya'ya ihracatımız oldu. Önümüzdeki hafta Makedonya'ya ihracatımız olacak. İngiltere, Hollanda, Rusya'ya da gönderiyoruz. Yurt dışından 1 ay içinde revize siparişler geliyor. Türkiye'nin önemli yerlerinde, iyi lokasyonlarda İzmit Pişmaniye AŞ olarak yeni yerler açıp hem Türkiye'de hem diğer ülkelerde ismimizi ön plana çıkarmak için yeni bir yol haritası oluşturduk. Bir araya gelmemizin avantajları var. Şu anda yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Tekrar kurumsallaşmaya yönelik adımlarımızı atmaya başladık. İzmit Pişmaniye AŞ'yi farklı yerlere getirip büyümesi için elimizden geleni yapacağız."
YENİ USTA BULAMIYORLAR
Sektördeki en büyük sorunun personel bulmak olduğunu vurgulayan Üçcan, "İzmit'imizin gençleri bu işe fazla yönelmiyor. O yüzden usta yetiştiremiyoruz. Hala emekli ustalarımızla devam ediyoruz, alttan yetişen ustalarımız yok. Bunlar da bizi engelliyor. İŞKUR aracılığıyla bulmaya çalışıyoruz. Çıraklık okulunda pişmaniye üretimiyle ilgili kurslar açıldı. İzmitli pişmaniye çok yemez ama hediye olarak her yere götürür. Bir İzmitli şehir dışına çıktığında eline bakarlar, pişmaniye getirdi mi diye. Talep çok yoğun. Personel olmadığı için 10-15 gün geriden siparişleri teslim ediyoruz. Personel desteğini tamamlayabilsek üretimi 3,5-4 tona çıkarabilir, 30-35 kişi daha istihdam edebiliriz" diyerek sözlerini noktaladı.