5 dönümle başlayan çiftçi 3 bin dönüme çıkardı! 3 günde hasat edip 81 ile gönderiliyor: Yeni tarım yıldızı hayırlı olsun

5 dönümle başlayan çiftçi 3 bin dönüme çıkardı! 3 günde hasat edip 81 ile gönderiliyor: Yeni tarım yıldızı hayırlı olsun

Gümüşhane’de bu ürünü ekmeye 5 dönümle başlayan çiftçi 3 bin dönüme çıkardı. Verimi oldukça yüksek olan ürün çiftçinin yeni gözdesi olurken, çiftçi de başka ürüne ihtiyaç duymuyor…

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş beldesinde, çiftçiler geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra son yıllarda hızla popülerleşen karabuğday ile dikkat çekiyor. Bu yıl 3 bin dönüm alanda hasat edilen karabuğday, bölgenin yeni tarım yıldızı olarak öne çıkarken, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

YENİ BİR TARIM YILDIZI: KARABUĞDAY

Gümüşhane’de karabuğday üretimi, son üç gündür yoğun bir hasat dönemi geçiriyor. Öbektaş beldesinde 6 yıl önce deneme amaçlı 5 dönümlük alanda ekilen karabuğday, bugün 3 bin dönümlük geniş bir alanda üretiliyor. Çiftçiler, biçerdöverlerle tarlalardan topladıkları karabuğdayı büyük bir özenle hasat ediyor. Karabuğdayın bu denli geniş bir alanda ekilmesi, bölgenin tarımda yeni bir ivme kazandığını gösteriyor.

gumushanede-karabugday-uretimi-1.jpg

ÇİFTÇİLERİN YENİ GÖZDESİ

Öbektaş beldesinde 20 yıldır çiftçilik yapan İlbeyi Demir, üç yıldır karabuğday üretimiyle ilgileniyor. Arpa, buğday ve fasulye gibi geleneksel ürünlerin yanında karabuğday yetiştirmeye başlayan Demir, bu ürünün diğerlerine göre daha kolay ekildiğini ve daha az masraflı olduğunu belirtti. Demir, “200 dönüm buğday ekeceğimize 100 dönüm karabuğday ekelim daha iyi,” diyerek karabuğdayın çiftçiler için cazip bir seçenek haline geldiğini vurguladı.

gumushanede-karabugday-uretimi-2.jpg

TÜRKİYE’YE YAYILAN VERİMLİLİK

Bu yıl Gümüşhane’de 3 bin dönüm, toplamda ise 12 bin dönüm alanda karabuğday ekimi gerçekleştirildi. Sözleşmeli olarak çiftçilerden karabuğday alıp işleyen Tayyar Gürsoy, bu yıl 1200 ton verim beklediklerini açıkladı. Gürsoy, Gümüşhane’den elde edilen karabuğdayın Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini ve yakın zamanda Irak’ın Erbil kentine de ihraç edileceğini belirtti. “İthal ettiğimiz bir ürünü artık yurtdışına satar hale getirmek için verdiğimiz mücadelenin meyvelerini almaya başladık,” diye konuştu.

gumushanede-karabugday-uretimi-3.jpg

GENİŞ PAZAR AĞI

Gümüşhane’de üretilen karabuğday, Kıbrıs’tan Türkiye’nin en uzak köşelerine kadar geniş bir pazar ağına ulaşıyor. Gürsoy’un aktardığına göre, karabuğday şu anda Kıbrıs’ta satışta ve yakın bir zamanda Irak pazarına girmesi planlanıyor. Gümüşhane’nin bu yeni tarım ürünü, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlarken, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Gümüşhane'deki karabuğday üretimi artışı, bölgenin tarım sektörü için önemli bir gelişme olarak değerlendirilirken, tarımda yenilikçi yaklaşımların ve yeni ürünlerin nasıl büyük başarılara imza atabileceğinin bir örneğini sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN