Maymun çiçeği virüsünün Afrika'dan yayıldığına dair iddialarla beraber gözler 5 bin civarı Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğü Karabük Üniversitesi'ne çevrildi. KARAR'a konuşan Karabük Üniversitesi yetkilisi, öğrencilere yönelik rutin sağlık kontrollerinin yapıldığını ancak bu virüse dair Sağlık Bakanlığı'ndan yeni bir talimat gelmediğini söyledi. Daha önce de hastalık yayıldığı iddiasıyla gündeme gelen üniversitenin yetkilisi, bu iddiaların üniversiteyi ve öğrencileri yıprattığını belirtti.
BERFU KARGI
Dünya Sağlık Örgütü’nün maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etmesinin ardından gözler 5 bini aşkın Afrika kökenli öğrencinin eğitim gördüğü Karabük Üniversitesi'ne çevrildi.
Karabük Üniversitesi daha önce Afrikalı öğrencilerden yayıldığı iddia edilen hastalıklarla gündeme gelmişti. Maymun çieceği virüsünün ilk olarak Afrika ülkerinden görülmesiyle birlikte pek çok sosyal medya kullanıcısı, üniversitenin virüse karşı önlem alıp almadığını sorguladı.
Bakanlık yalanlamıştı! Prof. Dr. Ergönül’den dikkat çeken açıklama: Maymun Çiçeği Türkiye’de görüldü
Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr Hüsnü Süslü de katıldığı bir programda maymun çiçeği hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu ve Karabük için “Bu kadar büyük bir öğrenci grubunun bulunduğu bölgede virüsün yayılma riski yüksek. Bu durum, ülkemizde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
KARAR'ın ulaştığı Karabük Üniversitesi'nden bir yetkili öğrencilere yönelik rutin kontrollerin uzun süredir yapıldığını ancak maymun çiçeği virüsyle ilgili Sağlık Bakanlığı'dan önce bir aksiyon alamayacaklarını söyledi.
"ÖĞRENCİLERİMİZDEN RUTİN SAĞLIK TESTLERİNİ ZATEN İSTİYORUZ"
Karabük Üniversitesi'nde Afrika kökenli öğrencilerden hastalık yayıldığına dair geçmişteki iddialara da yanıt veren üniversite yetkilisi, bunların tekil örnekler olduğunu hastalıkların Afrika kökenli öğrencilerden yayıldığına dair net bir kanıt olmadığını ve bu gibi iddiaların burada eğitim gören yabancı öğrencileri zor durumda bıraktığını anlattı:
"Yıllarca verilmiş bir emek var burada. Geçmişte bu öğrencilere Fransa gibi ülkelere gidip eğitim almaya çalışıyordu. Karabük Üniversitesi bu öğrenciler için bir adres haline geldi. Daha önce çıkan haberlerde hastalıkların Afrikalı öğrencilerden yayıldığı iddia edilmişti. Maymun çiçeği virüsüyle ilgili de Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararı elbette uygulayacağız. Bunun haricinde aldığımız bir önlem yok. Biz öğrencilerimizden rutin sağlık testlerini zaten istiyoruz, bundan sonra da bunu yapmaya devam edeceğiz."
Prof. Dr. Ceyhan'dan maymun çiçeği varyantı uyarısı: Kolayca yayılabilir
Karabük Üniversitesi'ndeki Afrikalı öğrecilere yönelik bu tür söylemlerin nefreti ve ırkçılığı da körüklediğini belirten yetkili bu tür iddia ve haberlerin üniversiteyi ve öğrencileri yıprattığını söyledi.
NE OLMUŞTU?
Karabük Üniversitesi'nin Instagram 'itiraf sayfası'nda siyah öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayan bazı erkek ve kadın öğrencilerin iddiaları gündem olmuştu. Öğrencilerin bazıları HPV bazıları da HIV şüphesiyle hastaneye gittiğini anlatmıştı. Karabük İl Sağlık Müdürlüğü ise iddiaları yalanlamıştı.