42 derecede Horoz Karası avı başladı! Gün aydınlanınca yola düşüyorlar, tek tek elleriyle topluyorlar

42 derecede Horoz Karası avı başladı! Gün aydınlanınca yola düşüyorlar, tek tek elleriyle topluyorlar

Kilis'in meşhur lezzeti horoz karasında hasat dönemi geldi çattı. 42 derece sıcağın altında canla başla savaşan işçiler topladıkları ürünleri tarladan 16 TL'ye satıyor. Markete giden ürünler ise 40 TL'lik fiyat etiketi ile raflardaki yerini alıyor.

Türkiye'nin sınır şehri Kilis Türkiye'nin önemli tarım noktaları arasında yer alıyor. Bölgede bağcılık yaygınlaşırken sıcak hava koşulları ve kuraklık üzüm rekoltesinde düşüş yaşatıyor. Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirterek fiyatların yükselme olasılığı olduğunu vurguladı.

DÜŞÜK REKOLDE BEKLENİYOR

Kilis'te 160.000 dekar alanda üzüm üretimi yapıldığını belirten Özdemir, Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis'te rekoltenin düşük olduğunu vurguladı. Üzüm üreticilerinin geçtiğimiz yıl zarar ettiğini bu yıl ise en kötü hasat dönemini geçirdiğini belirten Özdemir, üreticilerin patlıcan, domates soğan ve fıstık gibi ürünlerden zarar ettiğini söyledi.

Sınırın sıfır noktasında hasat başladı: Tarlada 16, markette 40 TL - Son Dakika Yaşam Haberleri | Cumhuriyet

Tarlada Kilis horoz karası üzümlerinin kilogram fiyatı 16 TL'den satılırken bu rakam marketlerde 40 TL'ye kadar ulaşıyor. Kurutulmuş üzümlerin fiyatı ise 200 TL'ye yükselince rakamlara yetişmekte neredeyse imkansız görülüyor.

GÜN IŞIĞIYLA BAHÇEYE GELİYOR

Üzüm üreticisi Mustafa Aytekin, sabahın erken saatlerinde 42 derecelik sıcaklık ile birlikte çalışmaya başladıklarını söyledi. Aytekin, "Tarlaların yolunu sabah erken saatlerde tutarak 42 derece sıcaklık altında çalışıyoruz. Bu yıl üzüm fiyatları açıklanan 16 TL, masraflarımızı bile karşılamıyor. Çiftçiler olarak beklentimiz en az 20 TL. Şu anki fiyatlar büyük bir sıkıntı yaratıyor ve hasat yeni başladı, fiyatların yükselmesini umuyoruz" açıklamalarında bulundu.

Horoz karası' üzümü kuraklığa rağmen verimiyle üreticisini sevindirdi - Son Haberler - Milliyet

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN