Bingöl'de meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan açıklamalar peş peşe geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, kritik uyarılarda bulundu. Bu başlangıç büyüğü yolda. İşte tüm detaylar…
HİLAL NAS
Türkiye dört bir yandan sallanmaya devam ediyor. Her gün farklı bir noktada deprem meydana gelirken vatandaş da yüreği ağzında yaşıyor. Dün akşam Bingöl'de meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem ile birlikte uzmanlardan açıklamalarda peş peşe geldi. Prof. Dr. Osman Bektaş, 4.1 şiddetindeki depremin fragman olduğunu belirterek daha yüksek şiddetteki depremlerin sinyalini verdi. İşte tüm detaylar…
“7 ÜZERİNDE BEKLİYORUZ”
Dün akşam Bingöl'de meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem uzmanları bölgeye dair yeni uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Özellikle "7'nin üzerinde bir deprem bekliyoruz" diyen uzmanların sürekli dikkat çektiği Yedisu Fayı için bu sabah önemli bir açıklama geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Yedisu Fayı'nın Türkiye'nin en riskli fay hatlarından biri olduğuna vurgu yaptı.
Prof. Dr. Bektaş, Kuzey ve Doğu Anadolu Fay Hatları'nın bölgeyi büyük bloklara böldüğünü ve bu bloklar arasında stres transferiyle deprem kümelerinin oluştuğunu belirtti. Bektaş, geçmişte bölgedeki büyük depremleri hatırlatarak, "1966 ve 1971 yıllarında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki Varto ve Bingöl depremleri bu stres birikiminin sonucuydu," dedi. Benzer bir duruma dikkat çeken Bektaş, özellikle Bingöl Bloğu'nun kuzeyinde yer alan Yedisu Fayı'nın şu an için en riskli fay hattı olduğunu ifade etti.
BÖLGE YÜKSEK RİSK ALTINDA
Prof. Dr. Bektaş’ın yaptığı açıklama, Bingöl ve çevresindeki deprem riskine dair endişeleri artırdı. Uzmanlar, Yedisu Fayı’nın gelecekte büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu sürekli dile getirirken, dün geceki 4,1’lik sarsıntının bu potansiyelin habercisi olabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.
Deprem bilimciler, bölgedeki vatandaşların deprem konusunda daha dikkatli ve hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgularken, özellikle yapıların dayanıklılığına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtiyorlar.
4,1 KARLIOVA DEPREMİ
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) August 19, 2024
Kuzey ve Doğu Anadolu Fayları bölgeyi bloklara bölmüş olup blok kenarlarında, stres transferiyle deprem kümeleri grliştirmektedir ( 1966-1971 M6,8 Varto ve Bingöl depremleri).
Benzer şekilde BİNGÖL BLOĞU kuzeyi olan Yedisu Fayı en riskli fay durumundadır. pic.twitter.com/xN8IjURzC3