40 bin TL maaşı var! Ne mezuniyet aranıyor ne sınav isteniyor: 150 bin çalışana ihtiyaç var

40 bin TL maaşı var! Ne mezuniyet aranıyor ne sınav isteniyor: 150 bin çalışana ihtiyaç var

Üniversite mezunu iş arayan binlerce insan varken bu alanda ne sınav isteniyor ne mezuniyet. 40 bin lira maaşla işçi aranan o sektörde tam 150 bin çalışana ihtiyaç var. İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Global’de yer alan habere göre, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyacı var. Sigortasız çalışan çobanlar aylık ortalama 40 bin lira maaşla çalışıyor lakin bu maaşa ne yazık ki çoban bulunamıyor. Sektörün önde gelen isimleri ise her ne kadar Türk çobana ihtiyaç olsa da yabancı çobanlara da yer verilmesi gerektiğini savunuyor. Şuan ise Türkiye’de 40 bin yabancı çoban çalışıyor.

yeni-proje-9.jpg

ÜLKE GENELİNDE ÇOBAN SORUNU YAŞANIYOR

Türkiye genelinde uzun süredir çoban sıkıntısı yaşanırken bu durum sektörün gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Çoban bulamayan vatandaş hayvancılığa yatırım yapmaktan uzak dururken, halihazırda hayvanları bulunan kişiler ise çoban olmadığı için hayvanlarını yaylalara çıkartamıyor. Hal böyle olunca hayvanların sağlıksal durumu da etkileniyor.

Sektör temsilcileri duruma ilişkin önerilerde bulunurken bu ihtiyacın öncelikle yerli çobanlar ile karşılanmasını talep ediyor. Ayrıca çobanlar ortalama 2 asgari ücret kazanırken sosyal güvenceleri ise bulunmuyor.

yeni-proje-8.jpg

40 BİN YABANCI ÇOBAN ÇALIŞIYOR

Sektör temsilcileri yerli çobanların yanı sıra yabancı çobanların da çalıştırılması gerektiğini savunuyor. Öte yandan halihazırda Türkiye’de 40 bine yakın yabancı çoban çalışıyor. Söz konusu bu çobanların kimlikleri bilinmezken, o çobanlara işe alan vatandaşlar ise çobanların kaçıp kaçmayacağını korkusunu yaşıyor. Tüm bunların yanı sıra çobanlık la alakalı önemli tartışmalardan biri de ismi olarak karşımıza çıkıyor. Sektör temsilcileri mesleğin isminin 'sürü yöneticiliği' olması durumunda özendirici olabileceği düşüncesinde.

yeni-proje-10.jpg

“VATANDAŞLAR ÇOBAN OLMAK İSTEMİYOR”

Türkiye'de 150 bin çobana ihtiyaç olduğunu anlatan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, vatandaşların çoban olmak istemediklerini belirterek, "Bu meslek saygındır, bizim yabancı çobana ihtiyacımız var denildiğinde hemen Afgan algısı oluşuyor, bu algı oluşmasın" dedi.

Çelik, diğer ülkelerden de çalışan yabancı çobanlar olduğunu belirterek, "Türki Cumhuriyetler de dahil olmak üzere belirli protokollere bağlı kalmak şartıyla bunun yasal şekilde yapılması lazım, yetiştiricilerin mağduriyetlerinin giderilmesi lazım. 150 bin çobanı dışarıdan getirme gibi bir durumumuz yok" dedi.

yeni-proje-11.jpg

İTHAL ÇOBAN AÇIKLAMASI

İthal çobanlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Çelik, "Evet çalışan var ama biz bu kişilerin kimlik bilgilerini bilmiyoruz bu nedenle gerekli tedbirlerin alınması lazım. Kırmızı bültenle aranan kişiler de gelebilir, diğer devletlerle bilgi alışverişi yapmak lazım" ifadelerini kullandı.

ÇOBANLARI BULAMAMA KORKUSU YAŞIYORLAR

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, göçmen konusuna değinerek şunları söyledi:

"Eğer ben Afgan, Suriyeli ya da farklı ülke insanını yanımda çalıştıracaksam kayıt altına alınması, sigorta yapılması, bir ücret belirlenmesi gerekiyor. Bu kişiler benden ayrıldıklarında ya da kaçtıklarında benim de sorumlu olmam gerekiyor. O zaman kimin nerede olduğunu kontrol etmek de kolay olacak.”

Solakoğlu, "Ben Türkiye'nin fasona çalışmasını istemiyorum, bu kişilerin ucuz iş gücünü kullanarak para kazanamayız, katma değerli ürün üretemeyiz. Onların da ihtiyacı varsa gelsinler, çalışsınlar ve sonra gitsinler. Afganlar da 25-27 bin TL'de tarlalarda çalışıyor" diyerek açıklamalarını noktaladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN