Elazığ'da 365 gün aralıksız çalışıyorlar, Günde 40 ton süt işletiyorlar. Elazığ Süt Üreticileri Birliğine bağlı bulunan süt toplama merkezi 1200 ailenin de ekmek kapısı oluyor. 2014 yılında 3500 metrekarelik alanda kuruldu herkesin büyük umudu oldu.
Elazığ’da Fırat Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi destekleriyle 2014 yılında 3500 metrekarelik alan üzerinde kurulan Süt Toplama Merkezi, 1200 aileye kazanç sağlıyor. Il merkezinde su toplama tesisine bağlı ilçelerde kurulan Merkez çalışan personel, ilçe ve bağlı köyleri gezerek üreticilerin sütünü tek tek topluyor. Merkeze getirilen sütler yapılan analizler ile birlikte bölgedeki illere satışa gönderiliyor.
365 GÜN ÇALIŞILIYOR
Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, Elazığ'da hayvancılık yapan üreticinin pazar alanında sıkıntı çekmemesi ve bütçelerine Katkı sağlamak amacıyla bu projenin başladığını belirtti. Ortaç, yılın 365 günü süt toplayan üreticilerin 11.000 tona yakın süt toplayarak az da olsa sütten katma değer girdisi sağladıklarını söyledi. Elazığ'da günlük 40 ton süt toplandığını dile getiren Halef Ortaç, "Bin 200 ailenin, üreticinin yılın 365 günü evlerinin önünde sütlerini alıp getirip soğutularak ve pazarlayarak hesaplarına paraları yatırılmaktadır. Elazığ’da Süt Üreticileri Birliği ciddi bir misyonu üstlenerek buradaki süt üreticilerinin konusundaki bütün sorunlarını çözmüş durumdadır. Dolayısıyla Elazığ’daki sütün fiyatlandırma konusunda da üreticinin mağdur olmaması için çalışmalar yapmaktayız. Yıllık olarak 11 bin ton süt toplamaktayız. Bu sütün yüzde 90’ını da il dışındaki üretim işletmelerine nakledip oraya pazarlamaktayız” sözlerini dile getirdi.
GIDA SEKTÖRÜNÜN EN UCUZU
Türkiye'de bol miktarda tüketilen süt ve süt ürünleri sektöründe en ucuz ürünleri olarak biliniyor. Süt ürünlerinin gıda sektörünün en ucuz ürünleri olduğunu dile getiren Başkan Ortaç, Elazığ'da sütün pazarlanıp işlenebilecek kapasitede fabrikanın olmaması nedeniyle sütün toplanarak Elazığ dışındaki illere pazarlandığını belirtti. Ürünleri bu şekilde elden çıkartmak zorunda kaldıklarını dile getiren Ortaç, bu durumun üretici ve tüketici açısından ciddi bir maliyet oluşturduğunu da söyledi.
Üretim açısında ciddi çalışmalar yapıldığına ve yakın zamanda üretim yerinin yapılması ile birlikte yerel üretimde de tüketim çalışmalarının hayata geçirileceğini belirten Ortaç, “Sütün gerçek değerinde satılması, süt fiyatlarının güncellenmesi lazım. Gıda maddeleri içerisinde en ucuz olan ürün, süt ürünleridir” diye konuştu.