2023 KPSS'nin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen açıklanmamıştı: Öğretmen atamalarında mülakat krizi

2023 KPSS'nin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen açıklanmamıştı: Öğretmen atamalarında mülakat krizi

2023 KPSS'nin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen öğretmen atamalarının neden hala açıklanmadığı belli oldu: MEB, Danıştay’dan çıkacak kararı bekliyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakat sistemiyle ilgili yaşanan gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türk Eğitim-Sen'in, sözlü sınav yönetmeliği değişikliğinin iptali için Danıştay'a başvurması sonrası gözler bu davaya çevrildi. Mülakat sürecinin yarattığı belirsizlik, milyonlarca öğretmen adayını endişelendirmeye devam ediyor.

"DANIŞTAY KARARINI BEKLİYORUZ"

Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay'ın haberine göre; Bakan Tekin, yaptığı açıklamada Danıştay’dan çıkacak kararın önemine dikkat çekti ve mülakat sonuçlarının açıklanması konusunda temkinli davrandıklarını belirtti. Tekin, "Danıştay’dan bir iptal kararı çıkarsa, atamaları tamamlanan öğretmenlerimiz daha büyük mağduriyet yaşayacak. Bu yüzden, kararın kesinleşmesini bekliyoruz," dedi.

Tekin’in açıklamalarına göre, mülakatların ardından Danıştay'ın iptal kararı vermesi, öğretmen adaylarının mağduriyetini artırabilir. Özellikle, mülakatların ağırlığıyla ilgili değişikliklerin iptal edilmesi durumunda, önceki sisteme geri dönülecek ve mülakatların belirleyiciliği yeniden %100'e çıkarılacak.

CHP VE TÜRK EĞİTİM-SEN'İN DAVA GİRİŞİMİ

CHP ve Türk Eğitim-Sen, sözleşmeli öğretmen atamalarında uygulanan sözlü sınavın adil olmadığını öne sürerek, yönetmelik değişikliğine karşı Danıştay’a dava açtı. Sendikalar, mülakatların objektif ölçme ve değerlendirme kriterlerine uygun olmadığını ve bu sistemin suistimale açık olduğunu iddia etti. Özellikle sözlü sınavların denetlenmesi imkânsız bir yapıya sahip olduğu gerekçesiyle iptali talep ediliyor.

KPSS VE MÜLAKAT SONUÇLARI BEKLENİYOR

2023 KPSS sonuçlarının üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, öğretmen atamaları konusunda bir adım atılmamış olması, adaylar arasında huzursuzluk yarattı. 23 Ağustos’ta açıklanması beklenen 2024 KPSS sonuçları öncesi, sözlü sınav süreçlerinin durması, atama bekleyen öğretmenlerin sabrını zorluyor. Danıştay’dan çıkacak karar, atama sürecinin seyrini belirleyecek.

YÜZDE 50 KARIŞIK SİSTEM TARTIŞMA YARATMIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın mülakat sistemine getirdiği değişiklikle, öğretmen adaylarının başarı puanları KPSS puanının yüzde 50’si ve mülakattan alınan puanın yüzde 50’si birleştirilerek hesaplanıyordu. Ancak bu sisteme karşı yapılan itirazlar, mülakatların objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle mahkemeye taşınmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN