2 doğa harikası Bayburt’ta keşfedildi: Resmi yazışmalar başladı, herkes meraktan bölgeye gidiyor

2 doğa harikası Bayburt’ta keşfedildi: Resmi yazışmalar başladı, herkes meraktan bölgeye gidiyor

Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere Beldesi’nde keşfedilen iki yeni mağara, Bayburt Müze Müdürlüğü yetkililerinin incelemesine tabi tutuldu. Bu incelemelerin ardından, mağaraların Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne kaydedilmesi için resmi yazışma süreci başlatıldı.

Gökçedere Beldesi sakinlerinden emekli emniyet mensubu Akman Aydın ve gazeteci Arif Azak’ın uzun uğraşlar sonucu yerini belirledikleri mağaraların bildirilmesiyle başlayan süreçte, sanat tarihçisi Demet Eryılmaz, Hamşi Mağarası’nda incelemelerde bulundu. Eryılmaz, “Bayburt Müze Müdürlüğü olarak kültür varlıklarını tescil edip, kaçak kazıların önüne geçerek koruma altına almak istiyoruz. Gökçedere’deki iki mağarayı inceleme fırsatımız oldu. Hamşi Mağarası’nın tescili için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgileri gönderdik. Komönü bölgesindeki yabani kurtlar nedeniyle henüz inceleme yapamadık,” dedi.

Hamşi Mağarası’nın Özellikleri

Akman Aydın, Hamşi Mağarası’nın özelliklerini, “Mağara, 3 metre yüksekliğinde bir girişe sahip ve içeride bölümlenmiş odalar ile sarkıtlardan oluşuyor. Dışarısı 30 derece iken içerisi yaklaşık 10 derece civarında. Sonu görünmeyen, insan eliyle kapısı yapılmış devasa bir yerleşim alanı, gerçek bir doğa harikası,” şeklinde anlattı.

img-3355-001.webp

Gazeteci Arif Azak ise bölgedeki yeni keşiflere ilişkin, “Geçen yıl Tarihi Ahurcuk Kalesi için Akman Aydın ile resmi yazışmaları başlatmıştık. Bu yıl ise halk tarafından bilinen ancak resmi kayıtlarda yer almayan iki mağaranın tescili için girişimlerde bulunduk. Bundan sonraki adımda, Bayburt İl Özel İdaresi, Valilik, Kaymakamlık ve Gökçedere Belediyesi aracılığıyla Bakanlıktan destek isteyeceğiz. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gökçedere Beldemiz, Satala Antik Kenti’ni Karadeniz’e bağlayan önemli bir noktada yer alıyor. Mağaraların içinde taştan oyulmuş figürler ve yapılar bulunduğunu duyan köylülerimizin anlatımları üzerine hiç tereddüt etmeden bölgeye ulaştık ve yetkililerle irtibata geçtik. Mağara içinde ilerlerken tehlikeli çukurlar ve büyük su birikintileri olduğunu fark edince geri döndük,” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN