2.5 milyon yıldır sessiz fay uyandı! Sivas depremi ardından korkutan uyarı: 7'lik deprem üretebilir

2.5 milyon yıldır sessiz fay uyandı! Sivas depremi ardından korkutan uyarı: 7'lik deprem üretebilir

2.5 milyon yıldır sessiz olan fay uyandı! Sivas depreminin ardından uzmandan korkutan uyarı geldi! 7'lik deprem üretme potansiyeli var...

Sivas'ta meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, sismik uzmanların dikkatini çekti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, deprem saat 10.33'te gerçekleşti. Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, depremi değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

DEPREMİN MEYDANA GELDİĞİ FAY ÜZERİNE AÇIKLAMA

Uzmanı uyardı, o fay 7’lik deprem üretebilir

Serkan İçelli, Sivas'taki depremin 2.5 milyon yıldır hareketsiz olan kısa bir fay üzerinde gerçekleştiğini belirtti. İçelli, "Dün gece saat yirmi dört civarında Hatay'da bir deprem yaşadık. Yani Hatay'a yakın bir lokasyonun da deprem yaşadık. Bu deprem Ölü deniz kırığı Serghaya fayı segmenti üzerinde oldu. Ölüdeniz kırığının bir segmenti. Biz Misyaf fayı üzerinde olsaydı ya biraz daha böyle güneyine doğru bir deprem yaşamış olsaydık biz burada büyük bir deprem bekleyebilirdik. Yani öncü olarak nitelendirebilirdik. Bu öncü bir deprem değil. Bağımsız tetiklenmiş bir depremdi. Bunun daha büyüğü geleceğini zannetmiyoruz. Maksimum 6 civarında bir deprem üretebilir. Biraz daha Hatay halkının müsterih olmasını tavsiye ediyorum. Çok panik bir durum yok. Ama dediğimiz gibi Ölü deniz kırığı ileriki zamanda yedileri bulabilecek bir deprem üretecektir" dedi.

"BUNLAR SON İKİ BUÇUK MİLYON YILDIR HAREKET ETMEMİŞ FAYLAR"

Uzmanı uyardı, o fay 7’lik deprem üretebilir

İçelli, Sivas çevresinde bulunan diğer faylarla ilgili de bilgi verdi. Tavra Boğazı ile Düzyayla arasında yaklaşık 8 kilometrelik bir fayın varlığına dikkat çekti. Bu fay üzerinde 7 büyüklüğünde bir deprem olasılığının düşük olduğunu, ancak 5.5-6 büyüklüğündeki depremlerin yaşanabileceğini ifade etti. İçelli, "Sivas'ta Karayün lokasyonlu bir deprem gerçekleşti. Sivas'ın güneydoğusunda 20 kilometre uzaklıkta Karayun fayı toplamda 5 kilometre uzunlukta. Bu depremin öncü olma niteliği kesinlikle yok. Ölü bir fayın üzerinde yaklaşık beş kilometre kısa bir kırığın üzerinde oldu. Tecer segmentine bağlantılı gibi görünse de herhangi bir bağlantısı yok. Yirmi kilometre var arasında. Bize aslında bu deprem şunu gösterdi. Sivas'ın çevresinde o kadar fazla ölü fay diye tabir ettiğimiz faylar var ki. Tavra boğazı ile Düzyayla arasında yaklaşık sekiz kilometrelik bir fayımız var. Bu fayda yedi üzerinde bir deprem olması mümkün olmasa da yine 5.5-6'ları bulabilecek depremler yaşanabilir. Yine Tavra boğazdan Düzyayla'ya doğru yirmi üç kilometrelik bir segmentimiz daha var. Bunlar yani son iki buçuk milyon yıldır hareket etmemiş olan faylar. Ne zaman hareket edeceği belli değil. Aynı bugünkü deprem gibi. Yani 4.1'lik bugünkü deprem ölü diye tabir ettiğimiz, hiç hareket edeceğini tahmin etmediğimiz bir fayın üzerinde oldu. Bu fayları bizim canlıymış gibi görüp ona göre projelendirme yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN DEPREM RİSKİNE DİKKAT ÇEKTİ

Serkan İçelli, Türkiye'nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak, "Bugün elimizi taşın altına koymazsak yarın bütün vücudumuz o taşın altında kalıyor. O yüzden bütün Türkiye'yi birinci derece deprem bölgesinde ilan edip projelendirmeleri ona göre yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Sivas çevresindeki kuvaterner fayların hareket etme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ederek, bu tür durumlara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN