NASA Van Gölü’ndeki gizli tehlike için uyardı: 19 kişi hayatını kaybetmişti

NASA Van Gölü’ndeki gizli tehlike için uyardı: 19 kişi hayatını kaybetmişti

Van'da havaların ısınmasıyla bu yıl gölde 19 kişinin boğulduğu bildirildi. Uzmanlar, Van Gölü'ndeki tehlikeli akıntı sistemlerine dikkat çekti. Bu akıntılar, NASA'nın düzenlediği 'Dünya Turnuvası' fotoğraf yarışmasında Astronot Kate Rubins'in çektiği ve birinci olan Van Gölü fotoğrafında da görüldü.

Son haftalarda Van'da serinlemek amacıyla göl, gölet, dereler ve sulama kanallarına girenlerin boğulma vakalarında artış gözlemlendi. Bu yıl içerisinde toplam 19 kişinin boğulduğu Van Gölü'nde, uzmanlar vatandaşları tehlikeli akıntılar konusunda uyarıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü'nün geniş ekosistemine dikkat çekerek, gölde bulunan ana akıntı sistemlerinin büyük risk oluşturduğunu belirtti.

9701323.jpg

DÜNYA TURNUVASINDA BİRİNCİ SEÇİLDİ

Bu akıntıların NASA tarafından düzenlediği 'Dünya Turnuvası' adlı online fotoğraf yarışmasında Astronot Kate Rubins'in çektiği ve birinci olan Van Gölü fotoğrafına da yansıdığı görüldü.

9701326.jpg

VAN GÖLÜ'NÜN TEHLİKELİ AKINTI SİSTEMLERİ

Dr. Akkuş, Van Gölü'nün 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanı ve 461 metre maksimum derinliği ile çok büyük bir ekosistem olduğunu vurguladı. Göldeki akıntı sistemleri hakkında bilgi veren Akkuş, şu detayları paylaştı:

TATVAN KÖRFEZİ: Bu bölgede saat yönünün tersine dönen bir akıntı mevcut.

VAN GÖLÜ KÖRFEZİ: Burada güneye doğru akan bir akıntı bulunuyor.

ÇARPANAK ADASI VE ERCİŞ KÖRFEZİ: Bu bölgeler, göldeki en aktif akıntı sistemlerine sahip. Van Gölü'ne dökülen en büyük akarsuların etkisiyle burada üç farklı akıntı sistemi oluşuyor. Bu akıntılar, mevsim ve rüzgar koşullarına bağlı olarak hem dipte hem de yüzeyde güçlü akıntılar meydana getiriyor.

9701328.jpg

Dr. Akkuş, Van Gölü'nün irili ufaklı birçok akıntıya sahip olduğunu belirterek, bu durumun özellikle rüzgarlı havalarda tehlikeli bir hale geldiğini söyledi. "Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar doğal olarak serinlemek için Van Gölü'ne giriyorlar. Bu nedenle, göl çevresinde insanların güvenle girebileceği plaj sayısını arttırmamız gerekiyor" diyen Akkuş, güvenli yüzme alanları oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, her plajda cankurtaran bulundurulmasının hayati olduğunu belirtti.

ekran-goruntusu-2024-07-20-133232.png

VAN GÖLÜ'NÜN UZAYDAN GÖRÜNÜMÜ HER ŞEYİN KANITI

Van Gölü'nün güçlü akıntı sistemleri, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 2021 yılında düzenlenen 'Dünya Turnuvası' adlı online fotoğraf yarışmasında da dikkat çekmişti. Astronot Kate Rubins tarafından uzaydan çekilen ve birinci olan Van Gölü fotoğrafında, göldeki ana akıntılar net bir şekilde görülüyor. Dr. Akkuş, bu fotoğrafın gölün Erciş tarafındaki güçlü akıntıları açıkça gösterdiğini belirtti.

"Zilan, Deliçay ve Bendimahi çaylarının Van Gölü'ne döküldüğü Erciş Körfezi'nde büyük bir girdap oluşuyor. Bu bölgede, tatlı su girişiyle beraber bikarbonatlar yönünden zengin olan gölde, saat yönünün tersine çok güçlü bir akıntı meydana geliyor" diyen Akkuş, gölün diğer bölgelerindeki akıntılara da dikkat çekti. Çarpanak Adası yakınlarında, gölün derinliğinin hızla arttığını ve bu bölgede küçük çaplı akıntıların olduğunu belirten Akkuş, bu akıntıların kıyıdan açığa doğru tehlikeli bir şekilde insanları sürükleyebileceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN