169 kişiye mezar olan konutun bilirkişi raporu: Yapı ruhsatı, zemin etüt bilgisi yok

Hatay'da 169 kişiye mezar olan Emlakbank 1. Etap Konutları soruşturmasında hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, yapı ruhsatı, statik proje, hesap raporu ve zemin etüt bilgisinin bulunmadığı belirtildi.

Hatay'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan, 169 kişinin hayatını kaybettiği, Emlakbank 1. Etap Konutları soruşturmasında hazırlanan iddianame Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, ''İnşasına 1994'te başlanılan ve 1996'da tamamlanan Emlakbank 1. Etap Konutları'nın yıkılan bloklarına ait bir yapı ruhsatı, statik proje, hesap raporu ve zemin etüt bilgisi bulunmadığı'' belirtildi.

İddianamede, 13 Şubat 2023 tarihinde Cumhuriyet Savcısı nezaretinde inşaat mühendisi, jeoloji mühendisi, mimar, karot teknisyeni, yüksek mimar bilirkişilerle gidilerek olay yerinde inceleme yapıldığı aktarıldı.

DEMİR DONATI İŞÇİLİĞİ DE ÖZENSİZ

İddianamede yer alan bilirkişi raporunda; inşasına 1994'te başlanılan ve 1996'da tamamlanan Emlakbank 1. Etap Konutları'nın yıkılan bloklarına ait bir yapı ruhsatı, statik proje, hesap raporu ve zemin etüt bilgisi bulunmadığı belirtildi.

Ön bilirkişi raporunda ise nervürsüz (düz) donatı kullanıldığı, bina kolonlarının tabliye birleşim noktalarından kırılmış veya kopmuş olduğu, demir donatı işçiliğinin de özensiz yapıldığı kaydedildi.

Raporda, "Kolon ve kirişlerde etriye ve çirozların düzensiz yerleştirildiği, kiriş-kolon sarılma bölgesinde etriye sıklaştırılmasının yeterli oranda, yönetmeliklerde verilen koşullarda, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmadığı tespit edilmiştir" denildi.

'EMLAKBANK KONUTLARI 1. ETABININ MÜTEAHHİDİ BEN DEĞİLİM'

İddianame kapsamında ifadesine yer verilen tutuklu sanık Mehmet Özat, savunmasında şöyle konuştu:

"Emlakbank konutları 1. Etabının müteahhidi ben değilim. Bu konutların müteahhitliğini Nurettin Mertayak yapmıştır. Bana okumuş olduğunuz müşteki ifadelerinde ve dilekçelerinde her ne kadar Emlakbank 1. Etabın müteahhitliğini benim yaptığımı ifade etmiş ve dilekçelerinde bu şekilde benim müteahhit olduğuma yönelik beyanda bulunmuş iseler de bu ifadeler doğruyu yansıtmamaktadır. Ben Emlakbank konutlarının 2. Etabın müteahhitliğini Nurettin Mertayak ile beraber yürütmüştük. Bu 2. Etapta herhangi bir yıkım olmadığı gibi can kaybının da olmadığını biliyorum. Yaklaşık olarak 50-60 yıl önce Hatay'da müteahhitliğe başladım. Bu zamana kadar çok sayıda bina yaptım ve Kahramanmaraş merkezli depremden kaynaklı müteahhitliğini üstlendiğim ve yıkılan bina sayısı 3 ya da 4 olarak biliyorum ve bu yıkılan binalarda yaklaşık olarak 40-45 yıllık binalardır. Son 10 yıl içinde yapmış olduğum yeni tarihli binaların hiçbiri yıkılmadı"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN