12 bin yıllık gelenek… Ne su istiyor ne de gübre! Ağustos ayında hasat ediliyor, vatandaş yoğun ilgi gösteriyor

12 bin yıllık gelenek… Ne su istiyor ne de gübre! Ağustos ayında hasat ediliyor, vatandaş yoğun ilgi gösteriyor

Bahar aylarının habercisi çiğdemler baş göstermeye başladı 12.000 yıllık gelenek için kollar sıvandı. Tamamen gübresiz olarak yetiştiriliyor Ağustos ayında hasat ediliyor. Aylar süren yolculuk sofralara şifa oluyor.

12.000 yıldır süregelen siyez buğdayı yeni yılda toprakla buluştu. Günümüze kadar bozulmadan gelmiş olan siyez buğdayı, Hitit buğdayı olarak da bilinmektedir. Yılın ilk siyez buğdayı ise Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde toprakla buluştu. Aylar süren yolculuğun ilk ayağı tamamlandı.

12.000 YILLIK BİR GELENEK

Coğrafi işareti bulunan siyez buğdayı 12.000 dekarlık alana ekildi. Kış nedeniyle toprakla buluşamayan ekinler çiğdemlerin açması ile birlikte yeniden toprakla buluştu. Kasım ayında ekilen ve kar yağışı nedeniyle toprakla buluşması ertelenen siyaset buğdayı havaların ısınması ile birlikte yeniden toprağa kavuştu. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit bulguru” isimleri ile anılan siyez ekimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır.

siyez-bugdayi.jpg

Traktörlerle doğal bir şekilde ekilen siyez buğdayı sulanmadan ve hiçbir gübre kullanılmadan yetişiyor. Bahar'ın gelişi ile birlikte toprağa ekilen ürünler ise Ağustos ayında hasat ediliyor. Çiftçilerin emek emek yetiştirdiği siyez buğdayından elde edilen ürünler ise yoğun bir ilgi görüyor.

GÜNEŞ GÖRÜNDÜ BUĞDAYLAR EKİLDİ

Kastamonu'da siyez buğdayı yetiştiricisi olan Sabahattin Ciğerci, Kasım ayında siyez buğdayının bir kısmının Ekim işlemlerini tamamladığını söyledi. Soğuk havalar nedeniyle ekemediği ürünlerin yeni sezonda toprakla buluştuğunu söyleyen Ciğerci, bereketli bir yıl beklentisi olduğunu söyleyerek Ağustos ayında hasat işlemlerinin tamamlanacağını aktardı.

bugday-siyez.jpg

Yasin Ciğerci ise çiğdemlerin açması ile birlikte ekim işlemlerine başlandığını söyledi. Ciğerci, “12 bin yıllık ata tohumu siyez buğdayımızı toprakla buluşturuyoruz. Kasım ayında siyez buğdayını ekmeye başlamıştık ama kış şartlarından dolayı birçok tarlamızı ekememiştik. İlkbaharın gelmesini belirten çiğdemlerin çiçek açması ile buğday siyezimizi toprakla buluşturuyoruz” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN