11. Cumhurbaşkanı Gül 28. Yuvarlak Masa Zirvesi'nde konuştu: Barış yapmak savaş yapmaktan daha zor

11. Cumhurbaşkanı Gül 28. Yuvarlak Masa Zirvesi'nde konuştu: Barış yapmak savaş yapmaktan daha zor

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, The Economist Dergisi'nin düzenlediği 28. Yuvarlak Masa Zirvesi'nde yaptığı konuşmada dünya ve bölgedeki jeopolitik duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uzlaşmanın olumsuz bir hareket olarak görüldüğünü ve barış yapmanın savaştan daha zor olduğunu söyleyen Gül, sorunların olgunlukla çözülmesi için uzlaşma ve diyalogun önemine işaret ederken, bu yaklaşımdan vazgeçmenin yüksek maliyetlere yol açabileceğini belirtti.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 Temmuz’da The Economist dergisi tarafından Atina’da düzenlenen 28. Yuvarlak Masa Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, dünya ve bölgedeki mevcut jeopolitik durumu değerlendirdi. Gül, konuşmasında barış, uzlaşma ve işbirliği konularına vurgu yaptı.

"BARIŞ YAPMAK SAVAŞ YAPMAKTAN DAHA ZOR"

Abdullah Gül, dünya ve özellikle Avrupa tarihinin barışın refaha ulaşmanın "olmazsa olmazı" olduğunu kanıtladığını belirtti. Gül, "Geçmiş deneyim ve bilgi birikimine rağmen, sorunları olgunlukla çözecek sabır ve kararlılıktan hala yoksunuz. Uzlaşmayı olumsuz bir hareket olarak değerlendiriyor ve sorunlarımızı çözmek için bir yöntem olarak kullanmıyoruz." ifadelerini kullandı.

AVRUPA'DAKİ GÜVENLİK VE İSTİKRAR SORUNLARI

Gül, Soğuk Savaş döneminde bile uzlaşmacı bir ruhla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) kurulduğunu ve 1975'te Helsinki Nihai Senedi'nin imzalandığını hatırlattı. Ancak, Avrupa'nın şu anki durumuna değinen Gül, "Avrupa'ya bir daha savaş gelmez diye düşünürken, şimdi Avrupa ve transatlantik güvenliğini sarsan Rusya-Ukrayna savaşıyla karşı karşıyayız." dedi ve bu savaşın önlenebilir olduğunu savundu.

ORTADOĞU VE FİLİSTİN MESELESİ

Gül, Ortadoğu'daki durumun özellikle Gazze'deki durumun endişe verici olduğunu belirterek, "İsrail'in dünyanın gözü önünde Gazze'yi yerle bir etmesi, 40.000'den fazla savunmasız insanı, kadını ve çocuğu öldürmesi hiçbir Batı değeriyle örtüşmemektedir." ifadelerini kullandı. İsrail-Filistin çatışmasının temel nedeninin "işgal" olduğunu vurgulayan Gül, iki devletli çözümün tek seçenek olduğunu söyledi.

44sd4gsd4.jpg

TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ VE EGE DENİZİ

Türk-Yunan ilişkilerinin olumlu bir seyir izlediğini belirten Gül, "Ege Denizi bizim ortak hazinemiz. Ege, çatışmanın değil, işbirliği ve diyaloğun kaynağı olmalı." dedi. İyi niyet, açıklık, güven ve empati üzerine kurulu bir yaklaşımın ilişkilerin gelişmesinde her zaman fark yarattığını ifade eden Gül, 2023 Atina Deklarasyonu'nun bu ilişkilerde yeni ve dinamik bir sayfa açtığını belirtti.

KIBRIS MESELESİ

Gül, Kıbrıs meselesinde adadaki gerçekler temelinde adil, kalıcı, sürdürülebilir ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunmasının önemine değindi. Bu çözümün bölgesel güvenlik ve NATO-AB işbirliği gibi birçok sorunun çözümüne katkıda bulunacağını vurguladı.

Abdullah Gül, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Birbirimize karşı olumlu ve dürüst bir yaklaşımla Türkler ve Yunanlar olarak el ele verip bölgemizdeki işbirliğinin üretici unsurları olabiliriz. Bunu yaparken de önümüzdeki 'fırsatlar denizini' birlikte keşfedip değerlendireceğiz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN