1 yıl yüz güldürüyor 1 yıl can sıkıyor! Türkiye’nin yeşil altın cenneti! Her şeye lezzet katıyor, fiyatı dudak uçuklatıyor

1 yıl yüz güldürüyor 1 yıl can sıkıyor! Türkiye’nin yeşil altın cenneti! Her şeye lezzet katıyor, fiyatı dudak uçuklatıyor

Bir yıl yüksek verim sağlıyor bir yıl rekoltede düşüş yaşanıyor. Türkiye'nin yeşil altının da hasat süreci hızla başladı. Tatlıdan tuzluya her şeyin içinde kullanılıyor fiyatı dudak uçuklatıyor. Geçtiğimiz yıl 170 ton rekolte sağlayan ürünlerde bu yıl daha yüksek rekolte bekleniyor.

Türkiye'nin yeşil altın cenneti Gaziantep'te bu yıl yüksek rekolte bekleniyor. Dolu ve don gibi ürün kaybına yol açan olumsuzlukların yaşanmaması Antep fıstığında rekolteyi arttırdı. Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin %90'ından fazlası Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılmaktadır. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Şahan, fıstık bahçelerinde 60 kişiden oluşan ekiple birlikte inceleme yapıldığını ve rekoltenin beklenenden çok daha yüksek geleceğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN YEŞİL ALTIN CENNETİ

Türkiye'deki önemli tarımsal ürünler arasında yer alan Antep fıstığı hakkında açıklamalarda bulunan Ahmet Şahan, Türkiye için önemli tarımsal ve ekonomik ürünlerden birinin de Antep fıstığı olduğunu vurguladı. %90 oranında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen ürünlerin yaklaşık %70'i Şanlıurfa ve Gaziantep'te yetişmektedir.

Antep Fıstığında Hasat Mevsimi

Yıldan yıla Antep fıstığı üretiminde hızlı bir artış yaşandığına dikkat çeken Şahan, “Bunun en büyük nedenlerinden biri ise Antep fıstığının son zamanlarda çok değerli bir ürün haline gelmesidir. Üreticilerimizin Antep fıstığı üretimine yoğun ilgi göstermesidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında 1000-2000 bin ton civarında olan Antep fıstığı üretimimiz 2010'lu yıllarda 100-150 bin ton bandına yükseldi. Son yıllarda 200-300 bin ton bandına yükseldi. Bu üretimle dünyada 3. sırada yer almaktayız.”

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜSÜ

Antep fıstığı üretimi ile Türkiye'nin dünyada 3. sırada yer aldığını söyleyen Şahan, 1. sırada ABD 2. sırada İran ve 3. sırada Türkiye'nin yer aldığını vurguladı. Üretimde hızlı bir artışa gittiklerini ifade eden Şahan, ilerleyen yıllarda daha üst sıralarda bir üretim yapılabileceğine değindi. Şimdilerde 60 milyon civarında meyve veren ağaçların olduğunu ifade eden Şahan, henüz meyve yapmamış ve yeni tesis edilmiş bahçelerdeki fidan sayısının 30 milyon civarında olduğunu aktardı. Ahmet Şahan, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ülke üretiminin % 50 ile 60 civarında artacağını vurguladı.

Antep Fıstığı Hasat Dönemi – Kuryemiş

YÜKSEK REKOLTEDE BEKLENİYOR

Antep fıstığının bir yıl ürün verip ertesi yıl rekoltesinde düşüş olduğunu ifade eden Şahan, geçtiğimiz yılı işaret ederek yok yılı olduğunu aktardı. 70.000 ton civarında fıstık üretimi yapılacağını söyleyen Şahan, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu yıl Antep fıstığında var yılı ve arazi gözlemlerimize baktığımızda Antep fıstığı ağaçları çok iyi meyve tutmuş. O yüzden yüksek bir rekolte beklemekteyiz. Rekolte bu yıl yüksek olacak gibi gözüküyor. Mart, nisan ve mayıs aylarında Antep fıstığının çiçek döneminde çok yağışın olması tozlanmanın kısıtlı olması gibi nedenlerden dolayı bazı bahçelerde sorun oldu. Halen de bu riskler mevcut. Bu riskler bittiğinde biz Temmuz ayı içerisinde Antep fıstığında bölgedeki mühendis arkadaşlarla birlikte rekolte çalışması yapıp bu yıl Antep fıstığı üretimimizi belirleyeceğiz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN