ABD’de Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in istifası, Trump ile istihbarat birimleri arasında krize dönüştü. Trump’ın ekibinin Rus gizli servisi ile sürekli temas halinde olduğu yönünde haberler servis edildi. Trump kanadı ise istihbaratı medya üzerinden siyasete karışmakla suçladı.
ABD’de Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifası, ülkenin birinci gündem maddesi olmaya devam ederken, konuya ilişkin yeni bilgiler de ortaya çıkıyor. Flynn, Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile geçen aylarda yaptığı telefon görüşmeleri hakkında Beyaz Saray’ı eksik bilgilendirdiği gerekçesiyle pazartesi günü istifa etmişti. Adalet Bakanlığı’nın, Beyaz Saray’ı “Flynn’in kendisini Ruslar tarafından şantaja maruz kalabileceği bir pozisyona düşürmüş olabileceği” yönünde uyardığı belirlenmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Rence Preibus bunu doğrularken, 26 Ocak’ta gelen uyarının iki hafta boyunca Başkan Yardımcısı Mike Pence’ten saklandığı ortaya çıktı. Preibus ayrıca Flynn’in istifasının hukuki değil, güvenle ilgili sebeplerden kaynaklandığını söyledi.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinin Rusya ile ilişkilerine yönelik iddialar bununla da sınırlı değil. New York Times (NYT) gazetesi, Trump’ın ekibinin geçen yılki başkanlık seçimleri sürecinde Rus istihbarat yetkilileriyle sürekli olarak temas halinde olduğunu öne sürdü. Gazetenin eski ve halen görevde olan dört yetkiliye dayandırdığı habere göre aradaki yoğun görüşme trafiği ‘alarm’ verilmesine sebep oldu. Geçen ay Rusya’nın seçimlere siber saldırılar yoluyla müdahale ettiğine yönelik bir rapor hazırlayan Amerikan istihbarat kurumları, Trump ile Rus tarafı arasındaki görüşmelerin bu konuyla ilgili olup olmadığını da araştırdı. Ancak gazeteye konuşan yetkililer, böyle bir bağlantının tespit edilemediğini söyledi. Rusya ile bağlantıdaki kişilerden birinin, kısa süre Trump’ın kampnaya müdürlüğünü yapan Paul Manafort olduğu belirtildi. rusya’dansa iddialar a yalanlama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, haber kaynaklarının isimsiz olmasına dikkat çekti, ‘olgulara dayanmadığını’ söyledi.
Bu arada Flynn’in geçen ay Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından sorgulandığı ortaya çıktı. CNN’in ‘konuya hakim kaynaklara’ dayandırdığı habere göre, görüşmede Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunun gündeme geldiğine ilişkin haberlerin basına yansıması üzerine, FBI ajanları Flynn’in ifadesini aldı. Flynn ve Beyaz Saray, daha önce bu iddiaları reddetmişti. Ancak Flynn, istifa mektubunda Beyaz Saray’ı bu konuda eksik bilgilendirdiğini kabul etmişti.
ABD’de son dönemde medyada sık sık yer alan Beyaz Saray ve istihbarat kaynaklı haberler, Donald Trump’ın tepkisi çekti. Sık sık kullandığı sosyal medya platformu Twitter’dan açıklamalar da bulunan Trump, istihbarat kurumlarının ‘tıpkı Rusya gibi’ gizli belgeleri meyaya sızdırdığını öne sürdü: “Başarısız New york Times ve Washington Post’a istihbarat topluluğu tarafından yasadışı olarak bilgi veriliyor. Tıpkı Rusya gibi.” Trump NBC ve CNN televizyonlarını işaret ederek “Sahte haber medyası komplo teorileri ve köf nefretleriyle çıldırdı. İzlenemez durumdalar. Fox ise harika” diye yazdı. Trump, “Buradaki asıl skandal, ‘istihbaratın’ şeker verir gibi dışarıya verilmesidir. Bu son derece Amerikan karşıtı” ifadesini kullandı. Ayrıca Rusya’nın Kırım’ı önceki Başkan Obama döneminde ilhak ettiğini hatırlatan Trump, “Obama Rusya’ya karşı çok muş yumuşaktı?” diye sordu. Rusya bu açıklamaya tepki gösterdi.
BİR DE FÜZE GERİLİMİ
ABD ile Rusya arasında Flynn krizi sürerken, sular saha da ısınıyor. Amerikan medyasına koşan Pentagon yetkilileri, Rusya’nın 1987’deki uluslararası anlaşmayı ihlal ederek seyir füzesi konuşlandırdığını iddia etti. Sovyetler Birliğinin dağılmasından hemen önce, 1987’de, imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması’na göre taraflar bu tarz füzeleri konuşlandıramıyor. Cruise füzelerinin nereye konuşlandırıldığına dair bilgi verilmedi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise kendilerine resmi bir suçlama yöneltilmediğini vurguladı, “Anlaşmayı ihlal etmedik” dedi.
BAŞKAN ‘KONUŞ’ DEDİ, KONUŞUYORUM
ABD’de Başkan Trump ile istihbarat kurumları arasında yaşanan krizin odağındaki isim Michael Flynn, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevi resmen sona ermeden saatler önce Daily Caller sitesine bir röportaj verdi. Rus Büyükelçi ile konuşmasında ‘hiçbir çizgiyi aşmadığını’ savunan Flynn, istihbarat birimlerinin basına konuya ilişkin bilgi sızdırdığını, bunun da ‘suç eylemi’ olduğunu söyledi. “Sızıntıların kaynağını bilmiyorum. Bunlar Ulusal Güvenlik Konseyi’nden mi, istihbarat topluluğu ndan mı sızıyor? Yoksa Dışişleri ya da Pentagon’dan mı? Bunu sormak lazım” diye konuşan Flynn, “Bu kafanızı sallayıp geçiştireceğiniz bir şey değil” yorumunu yaptı. Aslında kendisine yapılan saldırılara karşı koymadığını, ‘perde arkasında’ bir isim olduğunu ifade eden Flynn, buna karşın Başkan Trump’ın kendisine “Çıkıp daha fazla konuşmalıyız” dediğini söyledi, “Ben de şu anda bunu yapıyorum” dedi. Flynn, Trump’ın kendisine güvenini de ifade ettiğini belirtti.
RUSLAR TRUMP’TAN SOĞUDU
Michael Flynn’in istifası ve Trump’ın ekibinin Rus yetkililerle ilişkilerine yönelik iddialar, Moskova’da da güçlü bir şekilde yankılanıyor. Rusya’da Trump’ın seçilmesiyle başlayan olumlu havanın, bu olayın ardından bir nebze azaldığı belirtiliyor. Rus devletine bağlı İngilizce yayın yapan Sputnik internet sitesi ve RT televizyonu konuya geniş yer ayırırken, Flynn’in istifasının “Amerikan devletindeki derin fikir ayrılıklarını gösterdiği” şeklinde değerlendirmeler yapıyor. Bu iki kurum, Amerikan istihbaratı tarafından Rusya’nın propaganda araçları olarak değerlendiriliyor. kremlin’e yakınlığıyla bilinen televizyoncu Viladimir Soloviev ise son programında “Trump’ın büyüsüne kapılmama” uyarısında bulundu, “Onun Rus yanlısı bir siyasetçi olduğunu sanmayın” dedi.
GÖREVDEN ALMA ŞAMPİYONU OBAMA
Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in istifası gündemde büyük yer tutsa da aslında üst düzey yetkililerin görevden alınması ya da istifaya zorlanması ABD tarihinde sık yaşanan bir durum. Virginia Üniversitesi Politikalar Merkezi Direktörü Larry Sabato’nun hazırladığı rapora göre, eski başkanlardan Harry Truman’ın göreve geldiği 1945’ten bu yana başkan yardımcısı, bakanlar, ulusal istihbarat direktörleri ve Beyaz Saray danışmanlarının aralarında bulunduğu üst düzey 43 kişi görevlerinden uzaklaştırıldı. Toplam 20 üst düzey yetkiliyi yönetimden çıkaran önceki Başkan Barack Obama, bu alanda başı çekiyor. Obama’nın kovduğu isimlerden biri ise 2014 yılında Savunma İstihbarat Direktörü olarak görev yapan Michael Flynn.