Aşırı yüklü çantalar okul çağı çocuklarında omurga eğriliklerine sebep olabiliyor. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Küçük yaşlarda omurgada oluşan bu eğrilikler ilerleyen süreçte kronik boyun, omuz, sırt, bel ağrıları ve boyun fıtıklarına yol açıyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2016-2017 eğitim öğretim yılı 19 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Öğrenciler heyecanlı. Bazıları okula ilk kez başlayacak. Çantalar defter ve kitaplarla dolacak. Ancak uzmanlar, çocukların okul yıllarında ağır sırt çantası taşımasının omurga eğriliklerine sebep olduğuna dikkat çekerek velileri uyarıyor.
Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Küçük yaşlarda omurgada oluşan eğriliklerin kronik boyun, omuz ve bel ağrılarına, kamburluk, bel-boyun bölgesinde kireçlenmelere, omuzlardaki düşüklük ve öne eğrilik sebebiyle bu bölgelerden geçen damar ve sinir sıkışmalarına, hatta bel ve boyun fıtıklarına yol açıyor” dedi. Şahabettinoğlu, uzun süre hareketsiz kalan çocukların kas gelişimi yetersiz olacağından omurgaya binen yükü azaltmak için mutlaka spora yönlendirilmeleri gerektiğinin önemli olduğuna dikkati çekti.
YÜK YÜZDE 10’U GEÇMEMELİ
Bel ve boyun fıtığının günümüzde ilköğretim ve lise öğrencileri arasında görülme sıklığının arttığını belirten Şahabettinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sırt çantaları, okul çağlarındaki çocuklarda en çok karşılaşılan yüklenme sebebidir. Bu durum ilerleyen süreçte büyük sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.
Ağır kaldırmak omurgaları aşırı stresle zorlar. Bu stres, çocuklarda henüz gelişmekte olan eklem, kas ve bağ dokularında gerginliğe ve dolayısıyla ağrılara sebep olur. Bunun için sırt çantaları, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’undan az olmalı, ayakta uzun süre kalınacaksa da çıkarılmalıdır.” Şahabettinoğlu, çocukların çantalardaki ağırlığın, çanta içerisinde uygun dağıtılması gerektiğini de belirterek “Çanta askıları geniş ve destekli olmalı, bel desteği gibi kısımları bulunmalı, mümkünse tekerlekli okul çantaları kullanılmalıdır” diye konuştu.
GÖRÜLME YAŞI GİDEREK DÜŞÜYOR
Çocuklara dizden eğilerek doğru ağırlık kaldırmanın öğretilmesi gerektiğini anlatan Şahabettinoğlu, “Öğretmen ve veliler bu konuda titiz davranıp çocukları sık sık ikaz etmelidir” dedi. Şahabettinoğlu ayrıca, ağır elektronik cihaz kullanılmasının ilköğretim çağındaki çocuklarda sınırlandırılması gerektiğine dikkati çekti.
Bel ve boyun fıtığının görülme yaşının giderek düştüğünü söyleyen Şahabettinoğlu “Bunun için ailelerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin bu hassas konuda çok dikkatli olması lazım. Bir rahatsızlıkla karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden hekime müracaat edilmelidir” dedi.