1 Kasım seçimleri öncesi Türkiye'ye tehditler savuran ve 'sırtını YPG'ye yaslayan' HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, PKK terör örgütünün şehirlerde hendek kazmasını onaylamadığını açıkladı.
1 Kasım genel seçimleri öncesi sırtını PKK terör örgütünün Suriye'deki kolu olan YPG'ye yasladıklarını açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, terör örgütünün gençlik yapılanmasının şehirlerde hendek kazmasını onaylamadıklarını söyledi. Yüksekdağ hükümetle tekrar iletişim kanallarının açılması ve çözüm masasına dönülmesi gerektiğini belirtti.
"Biz de onaylamıyoruz"
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hendeklerin sadece sonuç olduğunu ifade ederek, "Ama Olmasaydı, olmasını hendekler biçiminde bir mücadele yönteminin uygulanmasını bizler de onaylamıyoruz. Ama, hendek denilen şey bir sonuçtur sadece. Siyasette esas hendek 28 Şubat mutabakatı yok farz edildikten sonra, yok hükmünde sayıldıktan sonra açıldı. Bunu çok net görmemiz gerekiyor" dedi.
Diyarbakır'da bulunan Figen Yüksekdağ, bölgede yaşanan gelişmeler ve Sur'da yaşanan çatışmalar ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
"Önemli olan siyasi hendeği kapatmak"
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ partisinin salı günkü grup toplantısını Diyarbakır'da düzenleyeceğini söyledi. Terör örgütünün hendek kazmasına da değinen Yüksekdağ "Şu an geldiğimiz noktanın artık hendekleri, hendeklerin sınırını, çapını çok aştığını gayet net biçimde söyleyebiliriz. Belki bundan önceki süreçte hendekler ekseninde yapılan tartışmaların bir nebze karşılığı olabilirdi. Ama ben konuşmamda da ifade ettim. Önemli olan siyasi hendekleri kapatabilmek, mesele bu. Siyasi hendekleri kapatamadığınız, siyasi çukurları dolduramadığınız koşullar içerisinde, siyasi zemini stabilize hale getiremezsiniz. Siyasi zemini stabil hale getirmek de siyaset kurumunun görevidir.
"Hendek bir sonuçtur"
Her şeyden önce de yürütmenin başındaki hükümetin ve merkezi iktidarın görevidir. Ama geride bıraktığımız süreç içerisinde o kadar çukur açıldı ki, siyasetin önünde o kadar hendek açıldı ki, o kadar zemin elverişsiz, yürümeye, ilerleme hale getirildi ki, 7 Haziran'dan sonraki sürece şöyle dönüp bakın; 28 Şubat sürecine şöyle bir dönüp bakın. O zaman gerçek anlamda bir hendek gündemi mi vardı Türkiye'nin? Çok lokal, çok münferit çeşitli gündemler, sorunlar karşımıza çıkabiliyordu. Ama o zaman Türkiye bütün kamuoyu olarak, gözünü barışın kalıcılaşma olanağına dikmişti. Ancak ondan sonraki süreç içerisinde sorunun başladığı yer, ilk çukurun açıldığı yer 28 şubat mutabakatının giriş hareketinin yok farz edilmesi olmuştur. Biz dönüp ısrarla bunu anlatıyoruz. Hendek bir sonuçtur sadece.
"Böyle bir mücadeleyi bizler de onaylamıyoruz"
Ama Olmasaydı? Olmasını hendekler biçiminde bir mücadele yönteminin uygulanmasını bizler de onaylamıyoruz. Ama hendek denilen şey bir sonuçtur sadece. Siyasette esas hendek 28 Şubat mutabakatı yok farz edildikten sonra, yok hükmünde sayıldıktan sonra açıldı. Bunu çok net görmemiz gerekiyor.
"Kapatılır bu hendekler, kapanır bu hendekler"
Mesele hendeklerin kapatılması değil. Bu nedenle tek başına keşke hendekleri kapatarak çözülebilse bu sorun. Mesele hendekleri kapatmak değil, kapatılır bu hendekler, kapanır bu hendekler. Bir sene önce Lice'de hendekler yok muydu? Kazıldı, kapatıldı o hendekler, sonra süreç devam etti. Bugün de bu hendekler ömrü billah gidecek değil ki, kazılır kapatılır. Ama sorunu çözmediğiniz sürece, bir toplumsal huzursuzluğu ortadan kaldırmadığınız, yani barış ve demokrasi kapısı açmadığınız müddetçe bu sorunları çözmek mümkün değildir.
"Çözüm masasına dönülsün"
Biz o nedenle o sorunun kaynağına dönmek için çağrı yapıyoruz. Barış ve çözüm masasına yeniden dönmelidir siyasi iktidar. Eğer o masaya dönülürse, bu huzursuzluklar, bu çatışma ve şiddet ortamı da ortadan kalkacaktır, daha güçlü bir iradeyle ortadan kalkacaktır." ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR/DHA