ABD'nin FIFA ile ilgili başlattığı yolsuzluk soruşturmasının yankıları sürüyor. Dünya futboluna milyonlarca dolar döken sponsorları rahatsız eden gelişmelerin ardından FIFA Başkanı Sepp Blatter'e yönelik istifa çağrıları da arttı.
İkisi başkan yardımcısı, yedi FIFA yetkilisinin dün İsviçre polisinin gerçekleştirdiği baskınla gözaltına alınmasının ardından gözler bugün Zürih'te başlayacak olan iki günlük FIFA kongresine çevrildi. Yolsuzluk operasyonu, FIFA Başkanı Blatter'in yarın üst üste beşinci dönemde de koltuğunu korumak için yarışacağı seçimlerden önce gerçekleşti.
Hürriyet'in haberine göre; FIFA, yaşanan şok gelişmelere ve gelen tepkilere rağmen, yeni başkanın seçileceği kongrenin iptal olmayacağını açıkladı.
FIFA'nın ana sponsorlarından Visa, "daha güçlü ahlaki uygulamalara" dayanan yeni bir yapılanmaya gidilmemesi durumunda, sponsorluktan çekilebileceğinin sinyalini verdi. AFP'nin haberine göre; Coca-Cola, McDonald’s, Adidas ve Budweiser da endişelerini dile getirdi.
Futbol dünyasını sarsan yolsuzluk soruşturması kapsamında dün İsviçre'de tutuklanan ve ABD'ye iade edilmeleri beklenen 14 kişinin, suçlu bulunmaları halinde 20 yıla kadar hapis yatabilecekleri açıklandı. ABD, 1990'lı yıllara kadar uzanan iddianamenin 150 milyon doları aşkın rüşvet iddialarını içerdiğini belirtti.
“Güney Afrika rüşvet verdi"
Soruşturmadaki en çarpıcı iddialardan biri de Güney Afrikalı yetkililerin 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapabilmek için 10 milyon dolar rüşvet ödediği yönünde.
İsviçre polisi, dün başka bir soruşturma kapsamında FIFA'nın Zürih'teki merkezine baskın düzenleyerek, çok sayıda belgeye el koydu. Bu baskının ise 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin belirlenmesiyle ilgili olduğu açıklandı. İsviçreli yetkililer, Aralık 2010'daki oylamaya katılan 10 İcra Kurulu üyesinin sorgulanacağını belirtti. 2018'deki Dünya Kupası'nı Rusya, 2022'dekini ise Katar düzenlemeye hak kazanmıştı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İngiliz Guardian gazetesi, soruşturma kapsamında hali hazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının ev sahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.
UEFA’dan sert tepki
UEFA soruşturmanın ardından FIFA'yı sert dille eleştiren bir açıklama yayımladı.
Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya gelen UEFA İcra Kurulu üyeleri, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Bugün yaşananlar, FIFA için tam bir fiyasko ve futbolun imajını tamamen zedeliyor" denildi. "UEFA, yaşananlar karşısında derin üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA'nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor" yorumunda bulunuldu.
“Kongre ertelenmeli"
"FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65'inci FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi altı ay içinde yapılmalı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "FIFA Kongresi, tam bir saçmalığa dönüşme riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa'daki federasyonlar kongreye katılmayı tekrar gözden geçirmeli" uyarısı da yapıldı.
İddiaların ardından konuşan İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke ise, "Sepp Blatter gitmeli... Blatter o koltukta oturduğu sürece, FIFA'nın yeniden güven inşa etmesi mümkün değil" dedi.
“Rüşvette usta"
UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson de FIFA Başkanı Joseph Blatter'i, "Kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri" diyerek suçladı.
17 yıl önceki FIFA başkanlık seçimlerini Blatter'in rüşvetle kazandığını iddia eden UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson, 1998 yılında FIFA başkanlığı için Blatter ile yarıştıkları esnada, Afrikalı ve diğer birkaç ülke delegesinin rüşvet ve kara paralardan etkilenerek seçimde Blatter lehine oy kullandığını ifade etti.
"Blatter'in kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri" olduğunu savunan Johansson, “Zaman zaman ortaya çıkan skandallar karşısında nasıl davranacağını çok iyi bilen ve kanunların arkasından o kadar güzel dolanan biridir ki, bu zamana kadar hiçbir olayda yakayı ele vermedi” dedi.
Yirmi yıla yakındır, Blatter'in her skandalın üstesinden gelebildiğini iddia eden Johansson, ortaya çıkarılan son skandalda yakayı kurtaramayacağını öne sürdü.
Blatter: Üzülerek izliyorum
FIFA Başkanı Blatter ise aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi.
65'inci FIFA Kongresi'nde başkanlık için Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA'nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Blatter, "Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı'nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir" diyerek ilgili mercilerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Asya’dan destek
Blatter'e tek destek ise geçmişte kendi de yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan Asya Futbol Federasyonu'ndan geldi. FIFA başkanlığı seçiminde 47 oyu bulunan Asya Futbol Federasyonu, halen Blatter'i desteklediğini açıkladı. Seçimde UEFA'nın 54, Afrika Futbol Konfederasyonu'nun ise 56 oyu bulunuyor.