ABD’li FETÖ heyetine ilişkin çarpıcı bilgiyi Adalet Bakanı verdi: Hem New York hem Washington’dan savcı geldi. New York bölge savcılığında da bir soruşturma açılıyor. Bizimki gibi terör değil kara para boyutu var.
YUSUF ZİYA CÖMERT/ANKARA
FETÖ ile ilgili Ankara’ya gelen ABD’li heyetin temaslarını değerlendiren Adalet Bakanı Gül, Washington’ın örgütü ‘kara para’ aklamadan soruşturduğunu belirterek ekledi: ABD’nin delilleri gözleriyle görüp Türkiye’nin adil yargılama yaptığına şahit olması önemliydi. Gülen’in iadesi ayrı bir süreç, ama ABD’nin varacağı kanaatler bunu da olumlu etkileyecektir.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD’li heyetin Türkiye’deki temaslarının Türkiye’nin FETÖ konusunda adil yargılama yaptığını göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Savcıların şahit olduğu konularla soruşturmanın da farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum” dedi. Ankara Hakimevi’nde medya temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Gül, ABD’li heyetin New York Bölge Savcılığı’nda açılan bir soruşturma çerçevesinde Türkiye’den bazı bilgiler istendiiğini söyledi. Türkiye’nin FETÖ elebaşının iadesiyle ilgili taleplerini ABD’ye ilettiğini hatırlatan Gül, ABD yetkililerinin, bu konudaki dijital delilleri bizzat görme ya da bazı tanıklara bizzat ulaşma anlamında talepte bulunduğuna işaret etti. Adli yardımlaşma kapsamında Türkiye’nin ABD’li yetkililere yardımcı olduğunu anlatan Gül, “Bilgi sahibi olma isteklerini görünce ciddiye aldıklarını da gördük. ‘Böyle diyorsun ama ben de gözümle göreyim’ anlamında bu çok değerli” diyerek şöyle devam etti:
YARGILAMAYI GÖZLERİYLE GÖRDÜLER: ABD’deki soruşturma için tüm bilgi ve belgeleri vermeye çalışacakğız. Orada biraz bireyler üzerinden, kara para ya da illegal yollar gibi vesair yollar boyutuyla gidiyor. Türkiye’ye hem New York’tan hem de Washington’dan iki savcı geldi. Hakim savcı huzurunda 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde nasıl ifade alınıyorsa o anlamda kendileri gözleriyle gördü. Bu, New York’taki savcının sanki huzurunda olmuş gibi. Delil niteliği çok önemli. Birebir şahit oldukları delillerin bu sürecin hukuk çerçevesinde olması gereken yere evrilebilebilir.
İADE FARKLI BİR SÜREC:15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişiminde bulunulmasıyla ilgili tüm bilgiler de ABD’li yetkililere verildi. Bu konu devlet, millet adına çok önemli. Burada sonuç almak istiyoruz. Söyleyeceğimiz bir şey orada farklı lobilerin süreci sabote etmesine neden olabilir. Bir yargı mensubunun gelmesi, toplantılar yapması çok değerli. Türkiye’nin bu konuda adil yargılama yaptığı, deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından çok önemli bir süreçti ve ve buna ABD’li heyet tanık oldu. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade süreci bundan ayrı bir süreç. Ama ABD’nin kabul edeceği, yargı makamlarının varacağı kanaatler o süreci de olumlu etkileyecektir.
ABD’NİN İADE ETME ZORUNLULUĞU VAR: FETÖ’nün terör örgütü olduğu her türlü boyutuyla, mali açıdan, hukuki açıdan her türlü illegal yollarının olduğu tüm boyutlarıyla ispatlı. ABD mercilerince de bunun tescili önemli. Türk yargısının tespit ve talep ettiği iadeyi hukuk çerçevesinde bekliyoruz. Elimizde çok güçlü delillerimiz var ve sözleşmenin gereği bunu iade etme zorunluluğu var. Bir savcının ABD’den gelip bu konuyla ilgili öyle ya da böyle sorular sorması, 12 saat adliyede kalmaları, kendi soruşturmaları ya da burada bizim diğer taleplerimizle ilgili değerli bir husus. İhtiyatlı olmak istiyorum çünkü süreç son tahlilde ABD’de farklı. ABD’de FETÖ’nün terör örgütü olduğuyla ilgili şu ana kadar olumlu hiçbir adım olmadı. Türkiye’nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi talebine ilişkin sürecin siyasi bir boyutu da bulunuyor, ama bunun hukuk çerçevesinde olmasını bekliyoruz. Bu konuda ABD Adalet Bakanının belirlenmesinin ardından bir seyahetimiz olacak.
YAPILACAK DAHA ÇOK İŞLER VAR: Yargı tüm faaliyetleri kamunun denetimine açık bir şekilde yapıyor. Bu konuda da gazetecilerimizin doğru bilgiye, doğru zamanda hızlı ulaşmaları hususunda da önümüzdeki dönemde arkadaşlarımızın çalışmaları söz konusu. Mahkeme kararları, toplumun eleştirisine açık. Bu da gazete ve televizyonların, medya organlarının Türkiye kamuoyuna taşımasıyla ortaya çıkan bir durum. Bu nedenle de bizim temel beklentimiz ve herkesin beklentisi verilen kararların, toplumun vicdanını tatmin etmesi. Çok önemli işler yapıldı, ama daha yapılacak işler var. Temel yaklaşımımız ‘güven veren adalet sistemini inşa etmek. Ben 2019’un yargıya güvenin tüm vatandaşlarımız, toplumun her kesimi nezdinde artarak, bu güvenin artmaya devam edeceği bir yıl olmasını diliyorum.
AFLA İLGİLİ ÇALIŞMA HASSASİYETLE SÜRÜYOR
SÜRESİZ NAFAKA ÇALIŞMASI: Hakim ve savcı sayısının darbe girişiminden önce 14 bin 785 olduğunu belirten Adalet Bakanı Gül, bu sayının şimdilerde 19 bin 429’a yükseldiğini iafde etti. 15 Temmuz’dan sonra açılan dava sayısının 289 olduğunu belirten Bakan Abdulhamit Gül, bunların 241’inin sonuçlandığını diğerlerin de devam ettiğini açıkladı. İhraç edilen hakim ve savcı sayısının 3 bin 908 olduğunu aktaran Gül, “FETÖ’den tutuklu ve hükümlü sayısı 31 bin 88 kişi” diyerek son bilgileri paylaştı. Bakan Gül soru üzerine ‘süresiz nafaka’ düzenlemesiyle ilgili yeni mağduriyetlerin oluşturulmayacağı bir çalışma yürüttüklertini söyledi.
KURUMLARDAKİ FETÖ TEMİZLİĞİ: Yargıda FETÖ mensuplarının bulunup bulunmadığı şeklindeki soru üzerine Gül, FETÖ’nün kripto bir örgüt olduğunun altını çizdi. Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulunun bu konuyla ilgili her türlü bilgiyi takip ettiğini vurgulayarak, “Kira davasını kaybeden bile ‘Bu kişi FETÖ’cü’ diye yüzlerce şikayet geliyor. Bu konuyla ilgili tüm belgeler, bilgiler değerlendiriliyor. Hiçbir kurum için ‘Biz artık buraya nokta koyduk, hepsi temizlendi’ diyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
28 ŞUBAT MAĞDURLARI:MHP’nin af teklifine de değinen Gül, teklifte denetimli serbestlik anlamında belli suçlarla ilgili değerlendirilebilecek unsurların bulunduğunu söyleydi. Gül, bu konunun partiler üstü olduğunu, çalışmalarını toplumun hassasiyetini dikkate alarak sürdürdüklerini ifade etti. Adalet Bakanı Gül, 28 Şubat mağdurlarıyla ilgili soru üzerine ise bu konuda bir çalışma yaptıklarını hatırlattı. Bakan Gül, hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için, hayvanlara eziyet edenlerin hapis cezasına çarptırılması konusunda da çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.