Federasyon Başkanı net yanıt verdi: Sporcuda renge değil emeğe bak

Federasyon Başkanı net yanıt verdi: Sporcuda renge değil emeğe bak

Milli Takım’ın devşirme sporcularla kazandığı madalyalarla ilgili eleştirilere Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar net yanıt verdi: Önemli olan sporcunun taşıdığı bayrak.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, takım halinde dördüncü olduğumuz Avrupa Şampiyonası’nda tarihi bir başarı elde edildiğini söyledi. Çintimar, Amsterdam’daki şampiyonanın ardından yaptığı açıklamada “Erkek takımımız üçüncü, kadın takımımız beşinci oldu. Genel klasmanda ise 12 madalya ile dördüncü sırada yer aldık. Avrupa Şampiyonası tarihinde doping nedeniyle iade ettiklerimiz de dahil, toplam madalya sayısına bir seferde ulaştık” diye konuştu.

'İKİ BAYRAKLA KOŞAN VAR'

Milli Takım’da yer alan devşirme sporcu sayısı konusunda yöneltilen eleştirilere de değinen Çintimar, şunları söyledi: “Türkiye’de yazılan çizilen şeylere, gelen tepkilere tek bir cevabım var. Burada ülkeler, kendi takımlarında koşan insanların renkleri ile değil, göndere çekilen bayrakları ve okunan marşları ile temsil ediliyor. İtalya’nın 16, Fransa ve İngiltere’nin 10’dan fazla yabancı sporcusu vardı. Sömürge ülkelerin sporcuları yarıştan sonra iki ayrı bayrakla koştu. Burada sporcunun rengi değil, verilen emek önemlidir.”

16-07/11/resimid_3698340.jpg

Spor yazarı Mert Aydın, devşirme sporcularla Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda madalyaları toplayan Milli Atletizm Takımı'nı değerlendirdi...

TARTIŞMAMIZ GEREKEN

Bir Görüş / Mert Aydın

Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye’nin kazandığı madalyaları birkaç başlıkta incelemek gerek.

-Devşirme olayına “Bunlar zaten Türk değil, ne işleri var” veya “Zaten tüm ülkeler yapıyor” sığlığında tartışmak çok sağlıklı değil.

-Olayın bir de sporcu tarafı var. Kendi ülkelerinde belli dallarda ilk üç sırayı alıp, büyük şampiyonalara ve olimpiyatlara katılma şansı olmayan 25. 35. 50. gibi isimler, başka kıtalarda ülke kovalıyor. Böylelikle Jamaika’da tanınmayan Jak Ali Harvey Avrupa ikincisi olabiliyor. Kimsenin tanımadığı Yasemin Can, Avrupa’nın en iyi onbin metrecilere nal toplatabiliyor. Yani; Kenya, Etiyopya, Jamaika gibi ülkeler futboldaki Brezilya gibi dünyadaki diğer ülkelere atlet ihraç ediyor. Hem atlet hem de gittiği ülke kazanıyor.

-Evet, doğrudur; Amerika Birleşik Devletleri bile atlet devşiriyor. Hatta sayı Türkiye’den bile fazla. Ama bizim asıl tartışmamız gereken devşirme sayısı ya da onların aldıkları madalyalar değil, ülkede atletizmin sağlıklı olarak yapılıp yapılmadığı olmalı. ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerde çok devşirme var ancak diğer yandan bu ülkelerde tabandan tavana sağlıklı bir şekilde tüm vatandaşlar spor yapabiliyor. Ve bunun sonucunda devşirmelerle yarışıp, en iyinin kazanması sağlanıyor.

-Jak Ali Harvey, Emre Zafer Barnes ve Ramil Guliev sayesinde olimpiyat barajını aşamayan üç Türk genci de 4x100 takımıyla Rio’ya gidecek. Bu da işin başka bir yönü.

-Tekrar söylemek gerekirse ülke atletizmindeki devşirme sayısı ya da madalya alan devşirme sayısı olmamalı tartışma konumuz. Önemli olan bu kadar sporcuyu devşirirken onlarla rekabet edebilecek sporcular için alttan bir hareket başlatıp, başlatamadığımız. Eğer bu hareketi başlatmışsak zaten 5-6 yıl sonra biz değişimin farkında olmayabiliriz. O zaman devşirme ya da değil tartışmayız.

-Başka ülkelerden gelen sporcuların yılın belli bir bölümünde Türkiye’de yaşamalarını ve Türkçe öğrenmelerini de sağlayabilirsek kamuoyu biraz daha yumuşayabilir. Örneğin Elvan Abeylegesse kamp dönemleri dışında yılın büyük bölümünde hala İstanbul’da geçiriyor ve tüm röportaj-larını Türkçe veriyor. Bu da onun ülkece benimsenmesinde büyük rol oynamıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN