Faranjit, soğuk algınlığından sonra ortaya çıkan boğazda yanma, acı ve kaşıntıya neden olan bir hastalıktır. Faranjit yakın temasta olan kişiler arasında hızla yayılır. Evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle bu duruma çare bulabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler…
Faranjit, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve genellikle soğuk kış aylarında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Faranjit, boğazda kızarıklık, yutkunmada zorluk ve acı, boğazda tahrişe neden olur. Bu durumu yaşayan kişilerin basit yöntemlerle yapacakları uygulamalar, hastalıklarının iyileşmesini sağlayacaktır. İşte tüm bilgiler…
FARENJİT
Faranjit, üst solunum yollarının iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde sabahları boğazda ağrı ve acı olur. Faranjitin ilerlemesi hava yolunu tıkayarak boğazda apse oluşumuna neden olur. Bu nedenle Faranjit olan kişiler mutlaka doktora görünmelidir. Öte yandan Faranjit, kalp romatizması ve böbrek rahatsızlığına da neden olmaktadır. Faranjit bulaşıcı bir hastalık olduğu için okula giden çocuklarda kolayca yayılır. Çocuklarda halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, kusma ve karın ağrısı belirtileri görülür.
Faranjit olan kişiler, kişisel hijyenlerine dikkat etmelidir. Ortak kullandıkları eşyaların hijyenini sağlamalıdır. Kalabalık ortamlardan uzak durmakta ve sigara içilen ortamlardan kaçınmakta da fayda vardır.
BELİRTİLERİ
Boğazda batma ve yanma hissi,
Ateş,
Yutkunmada güçlük,
Boğazda kuruluk,
Geniz akıntısı,
Kaşıntı,
Boğaz ağrısı,
Halsizlik,
Öksürük,
Yorgunluk,
Eklem ağrısı
NASIL GEÇER?
Bakteriyel kaynaklı faranjitlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. Faranjitin şiddetini hafifletmek için sprey, gargara, ağrı kesici ilaçlar da fayda sağlayacaktır. Antibiyotik viral kaynaklı hastalıklarda kullanılmaz. Kronik hale gelen Faranjitin tedavisi daha zordur. Bu nedenle sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durmakta ve bulunulan ortamı havalandırmakta fayda vardır. Öte yandan faranjite bitki çayları da iyi gelecektir. Adaçayı ve ıhlamur faranjitin etkilerini azaltacaktır.
DİĞER TÜM SAĞLIK HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
NE İYİ GELİR?
Bol su içmek,
Et suyu içeren sıcak çorbalar içmek,
Dinlenmek,
Aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler tüketmemek,
Bulunulan ortamı sık sık havalandırmak,
Öksürük yapan yiyeceklerden uzak durmak,
Yüksek sesle konuşup boğazı ve sese tellerini yormamak,
Kuru hava solumamak,
Soğuktan uzak durmak,
Tuzlu su ile gargara yapmak,
Sigara ve alkolden uzak durmak.