Büyük Patlama'nın ardından oluştuğu varsayılan ve evrenin kimyasını oluşturan Helyum Hidrit İyonu adlı molekülün varlığı ilk kez somut olarak tespit edildi.
KARAR/ALMANYA
Evrenin başlangıcı Bing Bang (Büyük Patlama) teorisi ile açıklanıyor. Bu büyük patlama ile madde, zaman ve makan oluştu. Büyük patlama kozmolojide evrenin başlangıcı olarak biliniyor. Bu büyük patlamadan ancak 380 bin yıl sonra hidrojen, helyum ve lityum gibi neutral atomların oluştuğu varsayılıyor. Bu atomlardan oluşan ilk molekül ise Helyum Hidrit İyonları (HEH+). Almanya’da bulunan Max Plancak Enstitüsü araştırmacıları bing bang teorisini destekleyen bu molekülün varlığını tespit etti.
Bu molekülünü kozmoloji açısında çok büyük önemi var. Max Planck Enstüsü’nden Rolf Güsten “Evrenin kimyası bu bu iyonla birlikte başladı" diyor. Bu molekülün uzaydaki varlığı bu zamana kadar ispatlanamamıştı. Bilim insanları gerçi 1925 yılında bu molekülü laboratuvar ortamında üretmişti ancak bu molekülün kosmosun tabii koşulları arasında var olup olamayacağı bilinmiyordu.
3 BİN IŞIK YILI UZAKLIKTAKİ YILDIZDA TESPİT EDİLDİ
Bu molekülün uzayda varlığı konusunda ipuçları bulunuyor ancak bu ispatlanamıyordu. Uçak Teleskopu SOFİA aracılığı ile Helyum Hidrit İyonları yeryüzünden 13-14 kilometre yükseklikte atmosferde tespit edildi. Araştırmacılar bu molekülü 3 bin ışık yılı uzaklıktaki ölen bir yıldızın buhar parçası MGC 7027’de tespit etti. Bu parçada aranan molekülü oluşmasına uygun gazlar da bulunuyor.
Bu buluş onlarca yıl süren bir araştırma sonucunda gerçekleşti. Bu, moleküllerin evrende oluşum ve yok oluş mekanizmaları hakkındaki teorileri de doğrular bir keşif olduğu bildiriliyor.