Gıda fiyatlarında yaşanan her yükselişte suçlu ilan edilen spekülatörler ve stokçular yine karşımıza çıktı. Geçtiğimiz yıllarda pirinç, kuru fasülye, patates ve et fiyatlarını da spekülatörler yükseltti. Tarım Bakanı Çelik, “Oyunculara karşı üreticinin kârını güvenceye alıyoruz, 6 firmayı izliyoruz” dedi.
Her fırsatta sahneye çıkan gıda spekülatörleri patates, pirinç, fasulye ve diğer bakliyat ürünlerinden sonra şimdi de tekrar et ile gündeme geldi. Hükümet artan fiyatların spekülatörler yüzünden olduğunu söylüyor. Geçen yıl patates fiyatlarındaki yüksek etiket ile ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Patates üreticide 1 lira iken pazarda 5 lira. İthalat yaparak, spekülatörlere dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz” dedi. Tarım Bakanlığı, kuru fasulye, patates ve pirinçte üretim azlığını bahane ederek fiyatları yukarı çekmeye çalışanların “stokçular” olduğu ifade ederek, bazı illerde 2011 yılının ürünü kuru fasulyenin piyasaya sürüldüğü geçtiğimiz dönemlerde aktarmıştı. Açıklamaya göre, “Gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından panikleyen spekülatörler, fiyatların düşeceği endişesiyle depolarda ne kadar ürün varsa birbir piyasaya sürüyorlar.
Türk tarımı, birkaç spekülatörün oyunuyla bozulacak bir yapıda değildir” denilmişti. Şimdilerde de et ürünlerinde aynı senaryo söz konusu. Haziran ayında et ile ilgili açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ülkede et fiyatlarının çok konuşulduğunu ancak alınan önlemlerle bu soruna gerekli çözümü bulduklarını ifade etti. “Etle ilgili şunu ifade edeyim; aslında yüz binlerce şu anda kesime hazır hayvanımız var, kasaplık hayvanımız var. Etle ilgili bir sorun söz konusu değil” diyen Çelik, şöyle konuşmuştu: “Yeteri kadar hayvanımız söz konusu ama spekülatörler malum yaz aylarını, Ramazan ayını, Kurban Bayramı’na giderken bu süreci istismara dönük bazı uygulamalar yaptıklarını izliyoruz, gözlüyoruz.” Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesiyle ilgili, “Buradaki mücadele esas itibarıyla stokçulara ve spekülatörlere karşı” açıklamasında bulundu. Et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi nedeniyle üreticilerin yaşadığı kaygıya ilişkin olarak da Canikli, gıda ürünleri fiyatlarındaki baskının ortadan kaldırılması için hükümetin yoğun çaba içinde olduğunun altını çizdi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, karkas et ithalatının yanlış olduğunu savunarak, “Bununla ilgili kararname çıktı ama Bakanımızla görüşmelerimizde kesinlikle üreticiyi mağdur etmeyeceklerini ve kontrol belgesi vermeyeceklerini bize deklare etti” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR DÜŞTÜ AMA MARKETE YANSIMADI
Bülent Tunç, kararname henüz yürürlüğe girmemesine rağmen toptan et fiyatlarının bir hafta içerisinde geçen yıla göre yaklaşık 2 lira düştüğüne dikkati çekerek, “Bu düşüş marketlere ve raflara yansımadı. Bugün 50 liraya ürün satan bir market ya da kasabın et fiyatını yüzde 7-8 düşürmesi gerek. Ben her şeyden önce bir tüketiciyim. Tüketici haklı olarak ucuza yemek istiyor ama bunun bir maliyeti olduğunu da unutmamalı. Karkas etin bize maliyeti 24 lira. Bunun altına satılan her ürün bizleri çıkmaza sokar” diye konuştu. Sektördeki aracıların kaldırılması durumunda Birlik olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını anlatan Tunç, “Birlik olarak ne kadar et isteniyorsa vermeye hazırız. Bu durum yüzde 15-20 gibi eti ucuzlatır. Et üreticiden çıktıktan sonra birçok kez el değiştirerek tüketiciye ulaşıyor. Aracıyı kaldırarak tüketiciyle direkt biz muhatap olmak istiyoruz. Üretici ve tüketicinin el ele vermesiyle daha ucuz ve güvenli tüketim sağlanacağını düşünüyorum. Bunun için bir yasal düzenleme gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
BAZI FİRMALARI TAKİP EDİYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et fiyatlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kurban Bayramı için hayvan varlığında herhangi bir sıkıntı olmadığını kaydeden Çelik, “Kurban Bayramı için 1 milyon 200 bin büyükbaş ve 4 milyon küçükbaş hayvanımız var. Bu konu ile ilgili bir sıkıntı yok. Üreticisi açısından bir sıkıntı yok. Üretmeye devam edin” dedi. Kırmızı et fiyatlarına yönelik spekülasyon tartışmalarına da değinen Çelik, “Gereken neyse yapacağız. Karkas et satışını neden 28, 29 liraya çıkardınız? Bunlar tespit ediliyor. Biz daha Et ve Süt Kurumu olarak regülasyona başlayalı 1 yıl oldu. Spekülatif oyunculara karşı üreticinin karını kesinlikle güvence altına alıyoruz. Üreticinin yanındayız. Hak ettiğinin dışında üreticiden malı alıp haksız kazanç yapan 5-6 firmayı izliyoruz. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Bedelini 80 milyona ödetmeye çalışanlar bunun bedelini ödeyecekler. Protein herkesin alması gereken bir ihtiyaç. Karkas etin 22 lira maliyeti varsa nasıl 45’e satıyorsunuz? Nasıl kıymayı 40 liraya, kuşbaşını 45 liraya satıyorsunuz? Böyle bir kar anlayışı olur mu? Anlamayana anlatmasını bileceğimizi buradan ifade ediyorum” şeklinde konuştu.