Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan’nın Azerbaycan’ın Gence kentine saldırısının ardından Mingeçevir kentini de Scud füzesiyle hedef aldığını açıkladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Haciyev, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ermenistan’dan Azerbaycan topraklarında yer alan Mingeçevir kentine bir Scud balistik füzesinin fırlatıldığını belirtti.
Hacıyev, "Ermenistan topraklarından Azerbaycan'ın Mingeçevir kentine bir Scud balistik füzesi fırlatıldı. Hava savunma güçlerimiz S-300’ler sayesinde füzeyi imha etti" ifadelerini kullandı.
GENCE'YE FÜZE SALDIRISI: 5 ÖLÜ, 28 YARALI
Azerbaycan Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan tarafından fırlatılan füzelerin, Gence kentinde sivillerin oturduğu meskenlere isabet ettiği ifade edildi.
Açıklamada, saldırı nedeniyle ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Saldırının şiddetiyle yıkılan evlerin enkazında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.
Saldırı nedeniyle enkaz altında kalan ve hafif sıyrıklarla kurtulan Genceli vatandaşlar, o dehşet anları ve neler yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
Tamamen yıkılan evden kendi imkanlarıyla çıktığını söyleyen Ali Memedov, "İlk önce bir patlama sesi duyduk. Sonra ev hemen üzerimize çöktü. Ben ilk önce deprem oldu zannetim. Daha sonra ailemle birlikte enkazdan çıktık." dedi.
Dışarı çıkıncı büyük bir şok yaşadığını, asıl füzelerin komşularının binalarına düştüğünü belirten Memedov, "Çocukların ve kadınların bağırışlarını duydum. Hemen onlara yardım edip, olay bölgesinden uzaklaşmaya çalıştık." diye konuştu.
Gözü yaşlı bir şekilde evinin önünde bekleyen bir anne, "Patlamada 2 çocuğum başından yaralandı. Annem de cam parçalarının düşmesi nedeniyle ayağından yaralandı." dedi.
Çocuklarının şu anda hastanede tedavi altında olduğunu belirten Genceli anne, "Hayatımda ilk defa böyle bir şok yaşadım. Bizim suçumuz neydi?" diye haykırdı.
Ermenistan'ın ateşkes çağrısına güvenilmemesi gerektiğini belirten bölge sakinlerinden İlham Abbasov da, "Biz insani olarak cenazelerini cephelerden almaları için ateşkes yaptık. Ancak onlar ilk fırsatta bizi vurdu. Saldırı, Ermenistan ordusunun faşistliğini gözler önüne seriyor." dedi.
Füzelerin düştüğü yerine tamamen sivillere ait olduğunu aktaran Abbasov, "Neydi burası. Askeri karargah mı? Orduevi mi? Çocuk ve kadınların yaşadığı bir mahalle ve hemen yanında da bir park." dedi.
RUSYA'NIN ATEŞKES MASASINDA TÜRKİYE YOK
Rusya’dan Türkiye’ye stratejik çalım... Ankara devre dışı bırakılarak Moskova’da kurulan ateşkes masasından barış görüşmelerine başlanması ve ABD, Fransa, Rusya’nın arabulucu olması kararı çıktı.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde, 27 Eylül’de başlayan şiddetli çatışmalar devam ederken, çatışmalarla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuluculuğunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova’da yapılan istişare toplantısında bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığında 11 saat süren toplantı sonrasında Rus Bakan Lavrov ortak açıklamayı tek başına okudu. Lavrov “10 Ekim 2020’de (dün) saat 12.00’dan itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi” dedi.
Ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışılacağını kaydeden Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan’ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla meselenin çözümü prensipleri temelinde, erken barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlayacağını bildirdi. Ayrıca Lavrov, tarafların müzakere süreci formatının değişmediğini teyit ettiğini aktardı. Ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusunda varılan ateşkes önceki dün 12.00. itibarıyla başladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin ve cenazelerin değişimi için ilan edilen ateşkesin süresi konusunda şimdilik bilgi verilmedi. Taraflar, ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışma gerçekleştiriyor.
"TÜRKİYE MİNSK ÜYESİDİR"
Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “5 Ekim’de Türkiye ‘Sonuna kadar Azerbaycan’ın yanındayız’ dedi. Bu başka aktörlere de uyarı oldu. Barış sürecinde Türkiye mutlaka olmalıdır” demesine rağmen masaya Türkiye çağırılmadığı gibi Lavrov, müzakereleri yürütecek olan AGİT Minsk Gurubu içinde Türkiye’yi saymadı. Böylece Moskova’nın çalımıyla Türkiye masanın dışında bırılkılmış oldu. Rusya’nın tavrı sonrası tweet atan Eski Büyükelçi ve CHP eski Milletvekili Ünal Çeviköz “Türkiye AGİT’in Minsk Grubu üyesidir. Azerbaycan-Ermenistan Ateşkes müzakerelerini grubun eş başkanları yürütse dahi, Türkiye’nin Minsk Grubu’nu toplantıya çağırarak müzakereler hakkında Bilgi ve açıklama istemesi gerekir. Yine ofsayta düşmeyelim!” uyarısında bulundu.
İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr Hakan Güneş de “Türkiye’nin burada dışarıda bırakıldığını söylemek doğru olmaz. Rusya zaten Ermenistan ve Azerbaycan dışında en güçlü üçüncü taraf konumunda. Türkiye’de Minsk grubu üyelerinden biri olarak masada yer almaya devam edecek” ifadesini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise “Türkiye masada. Sürece yakında katılımı bekleniyor” ifadesini kullandı. Ancak durumdan mamnun olan Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ‘bireysel çabalarından’ dolayı Putin’e teşekkür etti.