Koalisyon arayışında AK Parti ile CHP arasında gerçekleştirilen istikşafi görüşmeler ve liderlerin buluşmalardından hükümet kararı çıkmadı. Türkiye erken seçime gidiyor. Erken seçim için 3 senaryo var.
AK Parti ile CHP arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Taraflar ortak hükümet kurmakta anlaşamadı.
Süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirmesi ile başladı.
Davutoğlu, CHP'ye ilk ziyaretini 13 Temmuz'da yaptı. O ziyarette iki parti heyetlerinin "istikşafi" görüşmeler yapması ve ortaya çıkan sonucu genel başkanlara rapor etmesi kararlaştırıldı.
İstikşafi görüşmeler
AK Parti adına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP adına Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un koordinesinde gerçekleşen AK Parti ve CHP heyetleri, toplam beş kez bir araya geldi.
Görüşmelerin biri TBMM'de, diğer dördü ise Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşti. Görüşmeler 24, 28, 30 Temmuz ile 1 ve 3 Ağustos'ta yapıldı.
En kısa görüşme Meclis'te
Dördüncü ve en kısa görüşme ise 1 Ağustos'ta TBMM'nin Mermerli Salonu'nda yapıldı. Bu görüşme 3 saat sürdü.
Toplamda yaklaşık 35 saat süren istikşafi görüşmelerde, "demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, eğitim, sosyal programlar, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları" başta olmak üzere farklı konular ele alındı.
Görüşmede, konu başlıkları üzerinde çalışma yapan, ortak ajanda ve gündem maddeleri belirleyen AK Parti ve CHP heyetleri, "iki parti arasında, bir ortaklık yapısı çıkıp çıkmayacağını" değerlendirdi.
Görüşmelerin ardından heyetler, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na raporlarını sunacak.
Heyetlerde farklı isimler yer aldı
İki parti arasında yapılan istikşafi görüşmelerde, zaman zaman değişik isimler yer aldı.
Görüşmelerin seçim ve hukuk işleri konu başlıklarının ele alındığı turlarda, CHP heyetine Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan katıldı. Dış politikanın ele alındığı son tur görüşmelerinde ise CHP heyetine bu kez de Genel Bakan Yardımcısı Murat Özçelik dahil oldu.
AK Parti heyetinde ise Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya milletvekili Lütfi Elvan yer aldı.
Heyetler arasındaki istikşafi görüşmelerin ardından Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, bugün 3. kez biraraya geldi. Liderlerin görüşmesinden koalisyon kararı çıkmadı.
Erken seçim için 3 senaryo
AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmadı, Türkiye'ninönünde seçime gitmek için 3 yol var.
Birinci yol; Meclis kararı
Meclis'ten seçim kararı çıkarmak, ilk yol. AK Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Bu seçeneğe CHP ve HDP'nin kapıları kapalı. MHP'nin tavrı, bu seçenek için belirleyici olacak.
257 milletvekili olan AK Parti'nin Meclis'ten seçim kararı çıkarabilmesi için MHP'nin desteğine ihtiyacı var.
MHP'nin, Meclis Başkanlığı seçimindeki gibi çekimser oy kullanması durumunda da Meclis seçim kararı alabilir.
İkinci yol, azınlık hükümeti kurulması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebilir.
Ancak son açıklamalar, MHP'nin şimdilik azınlık hükümetine de destek vermeyeceğini gösteriyor.
Son seçenek ise, seçim hükümeti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 günlük hükümeti kurma süresi dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp, geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir.
Seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak.
CHP ve HDP, olası erken seçime, seçim hükümeti ile gidilmesini istiyor. Ancak MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor.