Endonezya'da Hristiyan bir öğrencinin başını örtmeye zorlandığının ortaya çıkmasının ardından ülkedeki kamu okullarında başörtüsü zorunluluğu kaldırıldı.
Endonezya'da sosyal medyada dönen bir video sonrası okullarda başörtüsü yasağı kaldırıldı.
Hükümet, çarşamba günü çıkardığı kararnameyle devlet okullarına başörtüsü zorunluluğunu uygulamadan kaldırmaları için 30 gün süre verdi, buna uymayacak okulların cezalandırılacağını duyurdu.
Eğitim ve Kültür Bakanı Nadiem Makarim, 'tesettürün bireysel bir hak olduğunu, okulun vereceği bir karar olmadığını' söyledi.
HRISTİYAN ÖĞRENCİYE BAŞÖRTÜSÜ BASKISI YAPILDI
Konu, Padang'da bir meslek okulunda okuyan Hristiyan bir öğrencinin ocak ayında sınıfta defalarca başörtüsü takması talebine maruz kaldığının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi. Başörtüsü takmamak için direnen öğrencinin Hıristiyan ailesi uyarılmak için okula çağrıldı. Okul yetkilisinin Müslüman olmayanlar dahil tüm kız öğrencilerin başörtüsü takmak zorunda olduğunda ısrar ettiği görüşmeyi ailenin gizlice videoya çekip sosyal medyada yayımlamasıyla tepki sel oldu.
BBC'ye konuşan öğrencinin babası Elianu Hia "Kızım her gün başörtüsü takması talebiyle karşılaşıyor, her seferinde Müslüman olmadığı yanıtını veriyor. Eğer kızımı örtünmeye zorlarsam Hıristiyan kimliğini inkar etmiş olacağım. Hani nerede benim din ve inanç haklarım? Sonuçta burası kamu okulu" dedi.
OKUL MÜDÜRÜ ÖZÜR DİLEDİ
Tepkiler üzerine basın toplantısı düzenleyip özür dileyen okul müdürü, söz konusu öğrencinin dini inancı doğrultusunda giyinmesine izin verileceğini söyledi.
Çarşamba günü kararnamenin yayımlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Dini İşler Bakanı Yaqut Cholil Qoumas "Dinler çatışmayı teşvik etmez ve farklı olanlara adaletsiz davranmayı haklı göstermez" dedi.
KARARNAME OLUMLU KARŞILANDI
Reuters'e konuşan İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütünden Andreas Harsono, 20'den fazla eyalette okullarda tesettürün zorunlu olduğu düşünüldüğünde kararnamenin olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Harsono, devlet okullarında kadın öğretmenlerin ve kız öğrencilerin başörtüsü takmaya mecbur bırakılmasının zorbalık, tehdit, toplumsal baskı ve bazı durumlarda okulun terk edilmesini beraberinde getirdiğini belirtti.