Endonezya'da koronavirüsle mücadele kapsamında aşı olmayı reddeden, geciktiren ya da hizmetleri aksatan kişilere ceza uygulanacak. Kritik kararın alınmasında koronavirüs vakalarının en çok Güneydoğu Asya'da Endonezya'da rastlanmasının etken rol oynadığı belirtildi.
Güneydoğu Asya'da en çok vakanın görüldüğü ülke olan Endonezya'da aşılama süreciyle ilgili kritik bir karar alındı. Buna göre aşı olmayı reddeden ya da geciktiren kişilere ceza uygulanacak
ABD merkezli Bloomberg’ün haberine göre, son çıkan kararname uyarınca aşı olmayı reddeden, geciktiren ya da hizmetleri aksatan kişilere ceza uygulanabilecek. Cezaların niteliğine ise yerel hükümetler karar verecek.
Ülkede geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre nüfusun yüzde 65’i aşı olmaya sıcak baktığını söylemişti. Ankette geriye kalan bölüm, aşının maliyeti, sağlık riskleri ve helal olup olmadığına yönelik şüpheleri olduğu için aşı olmak istemediklerini belirtmişti. Hükümet kısa süre sonra aşıların ücretsiz olacağını açıklamıştı.
HEDEF 180 MİLYON AŞILAMA
Şu ana kadar 1.7 milyon aşı yapmayı başaran Endonezya’da kampanyayı Başkan Joko Widodo başlattı. Widodo halka güven vermek için Sinovac’ın geliştirdiği aşıdan yaptırmıştı. Ülkede yıl sonuna kadar 180 milyondan fazla kişiye aşı uygulanması hedefleniyor.
Salgın başından bu yana 1.2 milyon vaka ve 33 bin 969 can kaybının kayıtlara geçtiği Endonezya’da, Sinovac aşısının yanı sıra AstraZeneca ve Novavax aşıları için de anlaşmalar yapıldı. Ancak söz konusu aşılarla ilgili henüz bir teslimat yapılmadığı belirtiliyor.