Türkiye Cumhuriyeti’nde bina ve arsa sahiplerinden emlak vergisi alınmaktadır. Yılda iki kez tahsis edilmektedir bu vergiler. İlki Mart, Nisan ve Mayıs döneminde alınan verginin ikincisi Kasım ayında başladı. Peki, emlak vergisi 2. taksiti son tarihi ne zaman? İşte ayrıntılar…
Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım 2019 itibariyle başlamıştı. Vergiyi ödeyecek mükelleflerin cezalı duruma düşmemesi için emlak vergilerini belirlenen tarihler arasında ödemesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman bitecek? Ayrıntılar haberimizde…
EMLAK VERGİSİ 2. TAKSİT SON EDEME TARİHİ
Emlak vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi.
İkinci taksit ödemeleri de 1 Kasım itibariyle başlamıştı. Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2019’dur.
Bu konu ile ilgili Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de açıklamalarda bulundu. Küçük konu ile ilgili “Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Mayıs sonuna kadar ödenmesi gereken ilk taksiti ödemediyseniz gecikme zammıyla birlikte iki taksiti ödeyebilirsiniz." dedi.
Emlak vergileri bizzat belediyelere ödenebileceği gibi belediye banka hesaplarına EFT yoluyla da ödenebilmektedir.
TÜDER başkanı Küçük, bu ödeme yolu ile ilgili de uyarılarda bulundu. “Belediyelerin internet siteleri üzerinden yapılacak ödemelerde, dolandırıcılara karşı önlem olarak, web sitesinin sahte web sitesi olmamasına dikkat etmeliyiz.” dedi.
Kredi kartıyla yapılacak ödemelerde, kartın kopyalanması veya şifrenin başkaları tarafından ele geçirilmesi tehlikesine karşı da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?
· Tek bir meskene sahip olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bunu evinin 200 metre kareden az olanlar ve başkaca geliri olmayanlar bir dilekçe ile belediyelere müracaat ederek muaf olabilirler.
· Bir tek meskeni olup intifa sahibi olanlar,
· Emekliler,
· Hiçbir Geliri olmayanlar,
· Şehit Yakınları,
· Dul ve Yetimler,
· Gaziler,
· Ev Hanımları.
Yukarıda bahsi geçen konumda olan kişiler, bir dilekçeyle belediyelere müracaat etmelidir. Bu kişiler tek meskene veya hisseyle sahipse, hisselerine ait kısım hakkında da sıfır emlak vergisi uygulanır.