Zorlu Enerji, İsrail'le elektrik ticaretini kabul etti, “çekileceğiz” dedi

Zorlu Enerji, İsrail'le elektrik ticaretini kabul etti, “çekileceğiz” dedi

İsrail, kamuoyunda tartışma konusu olan Türkiye ile Tel Aviv arasındaki süregelen ticaretin devam ettiğini yazmayı sürdürüyor. İsrail Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin önde gelen enerji şirketlerinden Zorlu Holding'in yüzde 25 hissesine sahip olduğu şirketle elektrik alım anlaşmasını uzatmıştı. KARAR'ın gündeme getirdiği haberin ardından Zorlu Enerji, İsrail ile olan ticareti kabul ederek doğalgaz santrali yatırımlarından tamamen çekilme kararı aldığını açıkladı.

İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler, 7 Ekim’deki Hamas saldırıları ile başlayan süreçte kamuoyunda önemli tartışmalara neden olmuştu. İktidar, muhalefetten ve toplumdan gelen çağrıların ardından ticareti sonlandırma kararı almış olsa da İsrail basını, Türkiye ve İsrail arasındaki ticaretin devam ettiğini yazmaya devam ediyor.

Liat Ron imzasıyla yayımlanan haberde, "İsrail hükümeti, başkanlığını Ahmet Nazif Zorlu’nun yürüttüğü Türk holdingi Zorlu Holding’e Savunma Bakanlığı’ndan önemli miktarda fonların akmasına izin vermeyi sürdürdü. İstanbul merkezli holding, IDF ve Savunma Bakanlığı’na 2004 yılından bu yana elektrik sağlayan Dorad Energy’de bir ortak” ifadeleri yer aldı. Ortakları arasında Türk şirketi Zorlu'nun da bulunduğu Dorad Energy İsrail ordusuna sağladığı elektriğin bedelinde indirim yaptı.

Habere göre Zorlu temsilcilerinin de yer aldığı Dorad Energy Yönetim Kurulu Temmuz ayında yaptıkları toplantıda İsrail ordusuna enerji sağlanması yönündeki sözleşmeyi oy birliği ile yenileme kararı aldı. Konuya dair İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise şirket ile 2004'te uzun dönemli bir anlaşma yapıldığı hatırlatılarak sözleşmenin yenilenmesinden ziyade bir fiyat güncellemesine gidildiği belirtildi. Bakanlığa göre şirket artık İsrail ordusuna daha ucuza enerji sağlıyor.

20-astounding-facts-about-ahmet-nazif-zorlu-1698776421.jpg

Zorlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu

KARAR GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Zorlu Holding'in İsrail'le olan ticaretini Türkiye'de ilk olarak KARAR Gazetesi gündeme getirmişti. KARAR'ın haberinin ardından Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ahmet Nazif Zorlu'nun yaptığı Zorlu Enerji, İsrail'le olan ticaretini itiraf etmek zorunda kaldı.

ZORLU ENERJİ: İSRAİL’DEKİ SANTRAL HİSSELERİNİ DEVREDİYORUZ

KARAR'ın gündeme getirdiği haberin ardından Zorlu Enerji, daha önce hisselerini sattığı Ramat Negev ve Ashdod doğalgaz santrallerinin ardından, Dorad doğalgaz santralindeki hisselerini de satmak için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Şirket, bu kararıyla İsrail'deki tüm doğalgaz santrali yatırımlarından çekilmiş oldu.

Zorlu Enerji'nden yapılan açıklamada, Dorad santralinde azınlık hissedarı oldukları için karar alma yetkisinin bulunmadığı ve diğer ortakların çoğunluk kararıyla hareket ettikleri belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Zorlu Enerji Grubu olarak 2003 yılından bu yana İsrail’de azınlık ortağı olduğumuz Dorad Doğal Gaz Santrali hakkında basında yer alan haberlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi arzu ediyoruz.

İsrail’de bulunan Ashdod ve Ramat Negev Doğal Gaz Santrallerindeki hisselerimizin satışı ve pay devirlerine yönelik sözleşmelerimizin imzalarını Mayıs ayında tamamladık ve kamuoyu ile bu bilgiyi paylaştık. Ancak yüzde 25 azınlık hissedarı olduğumuz Dorad Doğal Gaz Santralinde hiçbir kararı alma ve aldırmama yetkimiz bulunmamaktadır. İsrail kanunları uyarınca yönetilen santralde, diğer ortakların çoğunluk oluşturarak aldığı herhangi bir karar üzerinde de etkili olmamız mümkün olmamaktadır.

Ashdod ve Ramat Negev Doğal Gaz Santrallerinde gerçekleştirdiğimiz devirler gibi Dorad Santralindeki hisselerimizi de yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımızı gözeterek portföyümüzden en kısa sürede çıkarmak üzere çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Gelişmeleri eksiksiz ve zamanında kamuoyu ile paylaşacağız.

Otuz yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma planlarına enerji sektörü gibi stratejik bir alanda hizmet eden şirketimize ve grubumuzun diğer şirketlerine yönelik itham ve yorumların bu çerçevede sağduyuyla değerlendirilmesini arzu ediyoruz. Özellikle sivil ve masum insanların yaşadıklarından dolayı tüm ülkemiz gibi son derece üzüntü duyuyor, bir an önce barışa kavuşulmasını gönülden diliyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN