Yüzde 40’lık ek verginin yüzde 10’u bile yansımadı

Yüzde 40’lık ek verginin yüzde 10’u bile yansımadı

Uzak Doğulu markalara getirilen ek gümrük vergisinden sonra 8 Temmuz itibarıyla fiyatlarda da değişim yaşandı. Mevcutta olan yüzde 10’luk ek verginin üzerine bir yüzde 40 daha vergi gelince fiyatların yüzde 30 seviyesinde artması beklendi fakat Çinli üreticiler bunu da süspanse ederek maksimum yüzde 10’luk fiyat değişimine gitti. Böylece 8 Temmuz itibarıyla 50 ila 120 bin lira arasında fiyat artışı gerçekleşti.

ALİ YILDIRIM

Dünyada otomotiv sektörünü kasıp kavurmaya resmen ant içen Uzak Doğulu üreticiler hem üretimle hem de fiyatlarla dikkat çekiyor. Eski bilinen düşük kalite düşük fiyat politikasından vazgeçen Çinli üreticiler, artık Avrupalı üreticilere göre daha kaliteli ve daha ucuz otomobiller tüketicilere sunabiliyor. Fakat girdikleri bölgelerde iç pazar ve sanayi tarafında olumsuz etkiler yaratınca alınan önlemler de gecikmiyor. Avrupalı üreticiler hatta Amerika bile Çinli markalara getirdikleri ek vergilerle birlikte en azından diğer üreticilerle ya fiyat eşitlemeye çalışıyor ya da pazara girmesini engellemek istiyor. Bunun Türkiye ayağında da daha önce mevutta seyreden yüzde 10’luk ek vergiye şimdi de yüzde 40’lık ek gümrük vergisi daha getirildi. Bu hamleyle birlikte iç pazarda yeni bir denge kurulması istenilirken öte yandan da sanayideki iç pazara yönelik üretim kapasitesinin önünün açılması hedeflendi. Fakat durum pek de beklenildiği gibi olmadı. Bu ek vergiyi de süspanse eden Çinliler yüzde 10 + 40’lık ek verginin yüzde 10’nunu bile Temmuz ayında fiyatlara yansıtmadı. Yani Çinli üreticiler yine iç pazarda yerli modellerle bile rekabete devam etti. 4 Çinli üreticinin Haziran-Temmuz arasında fiyatlar farkları yüzde 1 ila yüzde 10 arasında değişti. En fazla fiyat artışı 100 bin lira farkla (baz modeller üzerinden yaptığımız hesaplama) Chery Tiggo 8’de oldu. En düşük artış ise yine Chery Tiggo 7’de yüzde 0,3 (75 bin lira) olarak kaydedildi. SWM’de fiyat farkı yüzde 7 seviyesinde değişiklik gösterdi. MG’de ise bazı modellerde yüzde 4’e yakın artış görüldü. BYD ise ATTO3 modeline yüzde 8,4 ek vergi zammı yaptı.

TİGGO SERİSİNE MAX DOPİNGİ

Chery, C-SUV yenilenen oyuncusu TIGGO 7 Pro Max ile en güncel Euro 6 emisyon standartlarını karşılamaya da hazırlanıyor. Yeni dış tasarımla birlikte MAX eklentisini de uyarlayan modelde, 19 inçlik jantlar, geniş ve çerçevesiz panoramik açılır cam tavan, dikkat çekiyor. Araçta arka koltuklar katlandığında düz bir zemin oluşurken bagaj böylece maksimum 1500 litreye kadar çıkıyor. TIGGO 7 Pro Max, bilgi-eğlence ve araç ayarlarını entegre eden 24,6 inç’lik çift ekranlı bir ekran çözümü ve Türkçe sesli kontrol özelliği ile de kullanım kolaylığı ve akıllı seyahat deneyimi sağlıyor.

OMODA 5’E PRO GELDİ

Chery OMODA 5’in Pro versiyonunu Türkiye’de satışa sundu. Dış tasarımda ufak birkaç değişiklik yapılırken, asıl değişimin iç mekanda olduğu görülüyor. Dışarda küçük bir kuyruk ve tek renkli bir spoyler eklemesi ile sürücülere daha stabil ve konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor. İç mekanda ise akıllı kontrol açısından çift ekran dikkat çekiyor. Direksiyon üzerindeki dokunmatik düğmeler ve vites koluna eklenen tek tuşla çalıştırma düğmesi de kullanıcı deneyimini büyük ölçüde artırıyor.

ÇİNLİ CHERY SAMSUN’DA FABRİKA AÇIYOR

Çinli üreticilerin bu vergi önlemlerine çalım atabilmesi için hemen hemen Çin’de de yapılan uygulamanın bir benzeri olan yatırım şart. Türkiye’de yatırım yaparak üretim anlamında ek vergilerden muaf olunuyor. Hatta vergi sistemine uygun modellerle bazı versiyonlarda ÖTV yüzde 80’den yüzde 30’a kadar iniyor. Kısa süre önce bu alanda ilk atağı dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan BYD yaptı. Hatta markaya yatırım haberi sonrasında bir dizi imtiyaz da tanındı. İkinci yatırım haberi de iddialara göre Chery’den geliyor. Geçtiğimiz haftalarda gazeteci Halit Bolkan’ın ‘Chery yatırım için Samsun’a geliyor’ paylaşımından sonra doğrulama niteliğinde olan ikinci bir haber de Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Samsun BB Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, son dönemde sıkça Samsun’a gelip incelemelerde bulunan Çin menşeili araba firması ‘Chery Automobile’ ve lastik üreticileri gibi birçok global firmanın Samsun’dan Avrupa’ya açılmak için girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Böylece Chery’nin de Türkiye’ye yatırım yapma ihtimali oldukça güçlendi. Şu an için yer bakılan aşamada daha üretim kapasitesi alanında net bir bilgi yok.

ÖTV SİSTEMİ SİL BAŞTAN DİZAYN EDİLMELİ

BYD yatırımı sonrasında getirilen imtiyazlar sert eleştirilere de neden oldu. Verilen imtiyazların yerli üretimi etkileyeceği söylenirken, bir taraftan da 27 yıl sonra gelen yatırım sevinçle karşılandı. Bunun üzerine şarj edilebilir hibrit araçlara yapılan ÖTV indirimi gündeme gelince ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt “Yeni yatırımları teşvik eden bu tür kararları yerinde buluyoruz. Mevcut ÖTV sistemimizin geçiş sürecini en doğru destekleyecek şekilde yeniden ele alınması gerektiği de aşikardır. Önümüzdeki süreçte ürün stratejilerini ve özellikle de çevreci araçları destekleyici yeni bir ÖTV sisteminin sil baştan çalışılarak devreye alınması büyük önem teşkil etmektedir. En büyük ihracat kalemimiz olan ve cari açığın düşürülmesi konusunda en önemli sektörlerin başında gelen otomotivin yerel ve ulusal pazarlardaki stratejisinin, sektör paydaşlarıyla beraber sil bastan çalışılması gerekmektedir. Bu tanıma giren ve ülkeye ithal edilebilecek modellerin hangileri olduğuna bağlı olarak bundan faydalanacak araç adedi şekillenecektir. Bu kapsama dahil olan araçlarda önemli bir fiyat avantajı elde edileceği görülüyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN